Uitdaging:
Naast het bestaande tankenpark was er behoefte aan een aantal extra tanks. De inhoud van elke tank moet naar elke productielijn gepompt kunnen worden en alles moest in de bestaande besturing worden geïntegreerd. Deze besturing dateert uit 1992 en de onderdelen daarvoor worden door de leverancier vanwege de leeftijd niet meer ondersteund.
Er was bij 2 ‘tankenboeren’ een offerte gevraagd en vanwege mijn werkverleden bij Refresco werd hen geadviseerd de automatisering door FBI te laten uitvoeren.

Oplossing:
Ik heb Refresco geadviseerd om deze uitbreiding van het tankenpark als trigger te gebruiken voor het migreren naar een nieuwe besturing omdat elke besturing uiteindelijk aan het eind van zijn levensduur komt.
Daarvoor had ik aangeboden een nieuwe PLC te plaatsen, met een nieuwe vorma van communiceren (ProfiNet), maar die de oude besturing als een soort Remote I/O gebruikt. Alle nieuwe uitbreidingen worden dan voortaan op nieuwe componenten aangesloten, en op termijn kan dan de oude hardware vervangen gaan worden voor nieuwe.
Dat is nu één keer wat extra investeren maar het leidt wel naar een moderne besturing.

Gevolg:
Met een relatief kleine extra investering is de gehele besturing sterk gemoderniseerd met een minimale impact, want al de bestaande apparatuur bleef zoals het was, ook al werd het nu door de nieuwe PLC bestuurd. Nog steeds draait er een klein gedeelte van de oude besturing maar niet meer op de proces kritische gedeelten van het proces.

Terug naar het overzicht