Uitdaging:

Soms kom je op plekken en bij machines en denk je: wtf. Zo kwam ik bij een klant die via via van mij gehoord had en handelde in chemische goedjes voor schoonmaken en ontsmetting. Boven op een zolder achter in het bedrijf kwam ik bij een machine waar ooit, bij de vorige eigenaar van de machine, lippenstiften werden ‘gevuld’.

De klant hat de machine gekocht en wilde daar lippenbalsem mee gaan produceren, maar een aantal onderdelen van de machine deden het niet meer en/of moesten juist niet meer werken.

De besturing was oud en de tekeningen waren niet meer aanwezig. Het programma van de PLC was ongedocumenteerd en de servo besturing werd niet meer ondersteund door de leverancier.

 

Oplossing:

We hebben eerst de machine elektrisch op papier gezet. Door middel van reverse engineering hebben we zo het programma voorzien van commentaren en begonnen we langzaam te begrijpen hoe de machine opgebouwd was qua besturing.

Via diverse forums hebben we de software van de servo besturing weten te achterhalen en met het boekje wat nog bij de besturing zat en veel probeersels konden we ook de servo besturing enigszins aanpassen.

 

Gevolg:

Na flink wat testen kregen we de machine en het proces goed draaiend en kwamen de eerste lippenbalsems uit de machine rollen en dat is nog jaren zo doorgegaan.

Terug naar het overzicht