Uitdaging:

Een bevriende machinebouwer heeft de vraag gekregen om een goederenlift te ontwikkelen. Daar moeten normwagens (vierkante rijdende bakken van 1x1x1m) vol naar boven worden getakeld, en leeg weer naar beneden. De bediening moet eenvoudig en communicatief zijn, zodat men zowel boven als beneden weet in welke processtap men is.

 

Oplossing:

De lift is eigenlijk een takel die een tussen 4 kolommen geleide constructie takelt. Door daar op verschillende plekken schakelaars en opnemers te plaatsen kunnen we met een besturing bepalen waar de lift is.

Door in een logische besturing (Logo) een bepaalde volgorde te programmeren met daarbij behorende signaalfunctie met verschillend kleurende en brandende en knipperende lampen, konden we met boven en onder 2 drukkers en 1 lamp een voor de operator goed begrijpbare besturing maken.

Door in de basisposities de standen te resetten kon dit onmogelijk fout gaan.

 

Gevolg:

De operators hoefde niet meer met heftrucks de normkarren omhoog en omlaag te brengen, en er hoefde niet meer mondeling gecommuniceerd te worden (geschreeuwd te worden) waardoor de irritatiefactor van het werk beduidend lager werd.

Terug naar het overzicht