Uitdaging:

Bij Nutricia maken ze o.a. vloeibare voeding voor in ziekenhuizen. Dat moet natuurlijk zeer steriel zijn want je wilt niet dat iemand die zo ziek is dat hij/zij vloeibare voeding toegediend krijgt ziek wordt van dat eten.

Daarom moet zo’n product gesteriliseerd worden. Maar die producten zitten in een plastic/aluminium zak en als je dat warm maakt ontploft die zak. Daarvoor is er een machine ontwikkeld die ze autoclaaf hebben genoemd. Dat is een soort grote cilinder waarin een aantal karren met kratten met die zakken ingezet kunnen worden en die onder druk gezet kan worden als de deuren dicht zijn. Bij elke temperatuur hoort een bepaalde druk in de zak en als je die druk aan de buitenkant van de zak dan net zo hoog maakt als in de zak kun je toch verwarmen zonder dat hij uit elkaar knalt.

Die karren werden met een lange duwstaaf in die cilinder geduwd. Dat moet geleidelijk gaan want anders vallen de karren of kratten, en omdat het mechanisch allemaal goed in elkaar moet grijpen maar in de loop der tijd slijtages aan de karren ontstaat, gaat dat wel een mis.

In de bestaande besturing zat geen handbediening voor die duwstaat, dus als er iets misging moest een monteur gebeld worden die met trucjes de duwstaaf manipuleerde.

Een klant van mij werd gevraagd daar iets voor te bedenken en meteen de duwstaven mechanisch betrouwbaarder te maken.

 

Oplossing:

Tijdens de offerte fase stelde ik voor om de duwstaaf met een frequentie regelaar te gaan aansturen. Daarmee detecteer je precies wat de belasting is en kun je daarop reageren door bijvoorbeeld te stoppen met de duwslag en opnieuw te beginnen. Ook kun je rustig naar binnen duwen en versneld terug gaan, wat flink wat tijdswinst oplevert, zeker als je dat bij het uithalen andersom nogmaals doet.

Verder hebben we met een sleutelschakelaar en een tip-draaiknop een handbediening mogelijk gemaakt voor als het toch nog eens fout gaat.

 

Gevolg:

Een snellere inschuifcyclus, die zichzelf waar het kan corrigeert, waardoor er minder kans op mechanische beschadigingen is, en de mogelijkheid om zonder monteur een eventuele storing op te lossen.

Terug naar het overzicht