Uitdaging:

Veiligheid is erg belangrijk, zo ook bij Nutricia. Zo hadden ze een aantal ‘oversteekplaatsen’ die veiliger gemaakt moesten worden, om zo de operators te ‘dwingen’ nog veiliger te werken, en letsel te voorkomen. Een oversteekplaats is een plek bij palletbanen waar er mechanisch voorzieningen zijn gemaakt middels bijv strippen tussen de rollen, zodat je van de ene naar de andere kant kunt lopen over die palletbaan.

Dat mag je niet doen als de rollen in de baan draaien. Enerzijds omdat er dan waarschijnlijk een pallet aankomt, en anderzijds omdat je kun vallen als je over draaiende rollen loopt, of omdat het rubber van je schoenzolen tussen de rollen en de strippen meegetrokken kunnen worden, met beknelling of erger tot gevolg.

 

Oplossing:

We hebben kleine besturingen gemaakt zodat per oversteekplek één ‘pakket’ geleverd kan worden. In die besturing zitten een aantal fotocellen en een aantal bewakingen.

Aan beide zijden van de oversteekplaats zitten 2 fotocellen. Deze zijn zo geplaatst dan als je de oversteekplaats betreedt er altijd 1 bedekt wordt.

Als de baan draait als je de fotocel bedekt komt er meteen een alarm en de baan stopt onmiddellijk. Je moet dan op het centrale bedienpaneel van de baanbesturing de storing resetten. Dit geeft een behoorlijke verstoring dus dat zul je maar 1 keer doen, want dat is lastig omdat jezelf best wel wat moeite moet doen om je fout te herstellen, maar het is wel veilig.

Als de baan niet draait en je de fotocel bedekt gebeurt er niets, maar je zult binnen een bepaalde tijd aan de andere kant moeten zijn en dus de fotocel moeten bedekken, anders denkt de besturing dat je op de baan bent blijven staan, of erger, dat je bent gevallen. De gehele tijd dat je aan het oversteken bent wordt de baan niet vrijgegeven. Als er dus een pallet aankomt terwijl jij oversteekt zal deze blijven staan op de baan voor de oversteekplaats. Dit geeft geen verstoring want als jij klaar bent met oversteken gaat de pallet verder.

 

Gevolg:

Een veel veiliger systeem waarbij het bijna onmogelijk wordt om op het verkeerde moment over te steken. Beklemming kan niet meer voorkomen omdat de baan tijdens het oversteken niet kan gaan draaien.

Terug naar het overzicht