Uitdaging:
Op een bestaande pasteur moest product gedraaid kunnen gaan worden met een kleine hoeveelheid CO2. Daardoor krijgt een frisdrank een lichte tinteling wat als prettig wordt ervaren, maar zonder dat er druk in een pakje ontstaat.
De steriliteit van de pasteur mocht niet in gevaar komen, en het CO2 gedeelte moest elke reiniging automatisch gesteriliseerd worden, zonder dat het kunststof filter vervormde door de hitte.

Oplossing:
Er is met de procestechnoloog van de machinebouwer bedacht hoe we dit proces- en besturingstechnisch konden gaan doen. Hierbij is bedacht dat het warm worden van het filter niet het probleem is, maar het te snel onder druk zetten wel, want als het filter nog heet is gaat het dan vervormen.
Er is gekozen voor het koelblazen van het filter met CO2, wat op zich wel steriel is. Als de temperatuur van het filterhuis dan is afgekoeld kan de CO2 druk erop gezet worden.
Om te voorkomen dat die hoge CO2 druk ineens in de frisdrank wordt gespoten is er gekozen om voordat de klep naar het product open gaat eerst de CO2 naar buiten te laten ontsnappen en dan pas die klep te openen en voorzichtig de CO2 met een iets hogere druk dan de productdruk toe te voegen.
Omdat dit in het warme gedeelte gebeurt en daar de meting snel defect zou gaan dus de meting pas in het afgekoelde product gemeten wordt moet een speciale regeling bedacht worden met vreemde PID waardes maar uiteindelijk is dat prima gegaan.

Gevolg:
Een vloeiend verlopende CO2 regeling zonder vervormende filters, naadloos geïntegreerd in de bestaande besturing.

Terug naar het overzicht