Uitdaging:

Bij een grote staalfabriek in IJmuiden (…) hangen boven de slijperij waar de walsrollen worden geslepen om ze weer geschikt te maken voor het walsen van nieuwe platen ijzer 2 grote bovenloopkranen, die elk 80 ton mogen takelen. Op die kranen zitten schakelruimtes waar de besturing in zit en de enorme frequentieregelaars die de kraan laat rijden en takelen. Die regelaars bestaan soms uit verschillende schakelpanelen van LxBxH wel 1x1x2m, en dat dus een paar keer.

Het is bovenin een hal naast de hal waar de gloeiend hete bonken staal met een enorme vaart gewalst worden best warm dus er was een hele unit in de kraan gemaakt om de lucht in de regelaars te laten circuleren zodat deze niet te warm worden.

Ondanks grote filters moesten elk jaar alle elektronische onderdelen van de regelaars grondig gereinigd worden vanwege het slijpsel wat in de hal ronddwarrelde. Daarvoor moest dan eerst alle instellingen van de regelaars worden gebackupt, en daarvoor was ik daar. Als ik dan een backup gemaakt had werden alle onderdelen gedemonteerd, naar een specialistisch bedrijf gestuurd, en op een speciale manier grondig gereinigd. Dat duurde een aantal dagen, dan kwamen de onderdelen terug en werden ingebouwd, en dan kwam ik weer langs om de backup er weer in te zetten en de regelaars op te starten. Een geintje wat elke keer rond de € 25000 per kraan kostte. Alleen maar omdat de regelaars ondanks alle filteringen van de lucht toch vuil werden.

Toen ik eens bekeek hoe dat nu zou komen zag ik ineens wat er fout zat. Er was een klassieke fout gemaakt in het ontwerp. Het klinkt logisch dat je warmte, die altijd omhoog stijgt, bovenin uit de kast zuigt om zo de natuurlijke stroming te verbeteren en dus te koelen. Men had grote ventilatoren geplaatst en die met slangen aan de bovenkant van de deuren verbonden, en een groot filterhuis met slangen aan de onderkant van de deuren voor de verse koelere lucht. Waar men de fout had gemaakt is dat ze daardoor een flinke onderdruk in de panelen creëerde en er daardoor door allerlei kieren vuile lucht met metaaldeeltjes de kast ingetrokken werd, die de regelaars vervuilde!

Toen ik dat met de manager ter plaatse besprak en hem vertelde dat hij gefilterde lucht aan de onderkant naar binnen moest blazen en er daardoor overdruk in de kast ontstond en er dus geen ongefilterde lucht de panelen in kwam viel zijn mond open en schaamde hij zich bijna dat zij dat zelf niet hadden bedacht.

 

Oplossing:

Ze hebben de ventilatoren omgedraaid en door de filters gefilterde schone koele lucht onderin de kast geblazen en eenvoudige uitlaatfilters aan de bovenkant geplaatst.

 

Gevolg:

De regelaars vervuilde niet meer en hoefde niet meer gereinigd te worden. Dat scheelde dus € 50000 per jaar en een aantal dagen verminderde capaciteit omdat een kraan buiten werking was.

Wel wilde ze dat ik elk jaar terugkwam om een backup van de regelaars te maken, voor als een regelaar het om een andere reden niet meer deed.

Oh, en ik kreeg nog een leuke bonus van het bedrijf: een kadobon voor de Blokker van €50. Niet gek voor zo’n mega besparing?

Terug naar het overzicht