Uitdaging: 

Het maken van frisdrank is het mengen van de juiste ingrediënten. Dit zijn soms vloeistoffen en soms vaste stoffen, meestal in de vorm van poeder. Het uitstorten van deze poeders gaat gepaard met stof. Dat moet goed afgezogen worden want dat kan schadelijk zijn voor de medewerkers. 

Doorgaans worden deze poeders bovenin een bak waarin onderin (vaak warm) water wordt toegevoegd uitgestort waarna het verpompt wordt naar een tank. Deze eenvoudige installatie wordt een storttafel genoemd. 

Er moet voorkomen worden dat bepaalde stoffen van verschillende producten niet bij elkaar komen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een cola smaakt naar een energydrankje. Na het storten moet je de deze bak dus goed afspoelen zodat de soms sterke smaakstoffen geheel verdwenen zijn. 

Een belangrijke klant van Refresco stelde daar zelfs hoge eisen aan: hun producten moesten in een poederstort installatie uitgestort worden waar alleen hun producten verwerkt werden. Tevens moest deze installatie kunnen worden gereinigd met een 7-traps reiniging met de CIP-installatie, de installatie die ook de mixers en vullers reinigt. 

 

Oplossing: 

Er werd een aparte ruimte gecreëerd waarin een storttafel ontworpen werd die aan de eisen van de klant voldeed. Om te voorkomen dat er ongewild toch stoffen van andere klanten in die ruimte terecht kwamen moest de ruimte op overdruk gehouden worden. 

Er werd een besturing ontworpen waarin de genoemde reiniging gedaan veilig kon worden. Dat was een hele klus want tijdens de reiniging wordt een 1,5% loog oplossing gebruikt met een temperatuur van 80C. De dampen die daarbij vrijkomen en de gevolgen van de temperatuurswisselingen tijdens de reiniging vergde nogal wat mechanische en besturingstechnische hoofdbrekens. 

 

Gevolg: 

Samen met de machinebouwer zijn we tot een geavanceerde installatie gekomen waar de klant van Refresco, die zelf ook produceert en de gevraagde oplossing nog niet 100% had in kunnen vullen, vol lof over sprak. 

De operators konden ergonomisch en veilig werken. De bediening was zeer intuïtief ondanks de complexiteit van de eigenlijk simpele installatie, wat een storttafel eigenlijk is. Mooie samenwerking tussen klant van de eindklant Refresco en de machinebouwer dus. 

Terug naar het overzicht