Uitdaging:

Een bedrijf wat metalen onderdelen poedercoat heeft in de stralerij waar ze de onderdelen zandstralen een schakelkast hangen met daarin onder andere een frequentieregelaar, en die regelaar gaat telkens stuk. Er moet uiteindelijk 2x per jaar een nieuwe geplaatst worden.

 

Oplossing:

Na onderzoek bleek dat de stof die in de stralerij ijzerdeeltjes bevatte. In de schakelkast zat een ventilator en een inlaatfilter. Er zaten in beide filters die het stof tegen moesten houden. De ventilator zoog de warme lucht boven uit de kast.

Dat was meteen het probleem. Omdat de ventilator lucht uit de kast zoog ontstond er een onderdruk. Omdat het filter van de inlaat al na enkele uren vol kwam te zitten kwam de lucht door allerlei kieren ongefilterd in de kast en veroorzaakte op den duur sluiting in de elektronica van de regelaar.

Door de ventilator onderin in de kast te bouwen, en deze lucht de kast in te laten zuigen door het filter, creëerde we overdruk in de kast, en alle lucht moest door het filter. Dat filter werd wel sneller vies dan voorheen, maar dat bewees eigenlijk alleen maar dat het goed hielp.

 

Gevolg:

Men moest wel elke dag het filter even uitkloppen want als dat niet gebeurde viel de regelaar uit op overtemperatuur, maar: hij ging niet meer kapot!

Terug naar het overzicht