Uitdaging: 

Er werd een nieuwe lijn aangeschaft door Refresco. Die werd door een aantal grote leveranciers geplaatst en omvatte tanken voor opslag van gekoelde grondstoffen, een mixer om het product te mixen, een pasteur om het product te pasteuriseren, een steriele tank om de gepasteuriseerde producten steriel te kunnen bufferen, een blaasmachine om plastic flessen te kunnen blazen in line met de steriele vuller die erachter stond. Daarachter werden alle banen, labelaars en inpakmachines geplaatst alsook de stapelaar, wikkelaar en aftransportinstallatie. 

Toen de lijn geïnstalleerd werd was er wel al een bestaande CIP installatie tbv het reinigen van alle inwendige onderdelen vanaf de tanks tot en met de vuller, maar die zou spoedig vervangen worden voor een nieuwe. 

Echter ruim voordat die nieuwe CIP er zou komen moest er wel al geproduceerd kunnen worden en dus moest de oude CIP ‘tijdelijk’ geschikt gemaakt worden om de nieuwe lijn te kunnen reinigen. 

De oude CIP installatie werd nog door een oude Siemens S5 besturing bestuurd en was gekoppeld aan nog vele andere installaties die 24/7 gereinigd moesten konden blijven worden. Er moest dus een oplossing gemaakt worden die kon communiceren met de nieuwe lijn en naadloos moest worden gekopppeld aan de oude besturing, zonder stilstand van de overige lijnen. 

 

Oplossing: 

Er is een nieuwe PLC bij de oude PLC gebouwd met daarin een hardwarematige koppeling met de oude PLC. De nieuwe PLC is met ethernet gekoppeld aan de machines van de nieuwe lijn. Daarvan is alle communicatie eerst gestest. Er is een eenvoudige HMI geplaatst om de vele mogelijke type reinigingen van de nieuwe lijn te kunnen kiezen. Het zijn immers veel type machines die verschillende soorten reinigingen moeten kunnen doen. 

Daarna is de hardwarekoppeling in de oude PLC geprogrammeerd en op momenten dat de CIP niet reinigde getest met de nieuwe PLC. Toen dat allemaal werkte is er een kleine aanpassing gemaakt in de bediening van de oude CIP en is er in een weekend, wanneer de bezetting van de CIP het laagst was, uitgebreid getest met de oude CIP en de diverse onderdelen van de nieuwe lijn. 

 

Gevolg: 

Zonder onderbrekingen van de bestaande CIP, zonder complexe wijzigingen in een binnenkort te vervangen installatie met een verouderd besturingssysteem, is via moderne communicatie een goed werkende koppeling gemaakt net een complexe nieuwe installatie. De samenwerking met de verschillende buitenlandse firma’s (Italiaans, Duits, Nederlands) was soepel, al is de instelling van bepaalde culturen behoorlijk verschillend en moesten wij als olie tussen de soms knarsende tandwielen fungeren. 

Al met al een project om trots op te zijn. 

Terug naar het overzicht