Uitdaging:

Een bedrijf wat kaas in allerlei manieren verpakt had in een magazijn 2 Poolse machines staan waarmee ze vele soorten plastic zaken kunnen produceren, die ze later aan de lijn gebruiken om zaken in te pakken. Deze machines waren bijna hetzelfde maar met name qua beveiligingen waren ze hier en daar verschillend.

Op bepaalde plekke in en rond de machines was het belangrijk om de operator te beschermen tegen ongewenste bewegingen van de machines, die mogelijk gevaar voor de gezondheid konden opleveren. In sommige gevallen waren er afschermingen aangebracht om aanraking te voorkomen, maar niet altijd bij beide machines.

Als je als operator weet dat een machine stopt als je een bepaalde ingreep doet maar bij de andere machine gebeurt dat niet krijg je extra gevaarlijke situaties.

 

Oplossing:

Alle veiligheden en hun reactie op de machine zijn in kaart gebracht en de verschillen zijn opgesomt. Er zijn aanvullende adviezen gegeven om beide machines nog veiliger te maken. Geadviseerd om beide machines tenminste gelijkwaardig te maken omdat verschillen extra gevaarlijk zijn.

 

Gevolg:

De klant heeft de machines door de machinebouwer beide laten aanpassen. Gedeeltelijk zijn de extra aanbevelingen meegenomen in de aanpassing maar het belangrijkste is: ze reageren nu beide hetzelfde op hun beveiligingen. De operators waren blij en ervoeren achteraf pas hoe link het eerst soms was.

Terug naar het overzicht