Uitdaging:
Drinkpakken worden in een kartonnen tray verpakt. Een stapelaar stapelt de trays op een pallet. Dit gebeurt tegenwoordig steeds vaker met stapelrobots maar vaak ook nog door het manipuleren van de trays op rollen.
Refresco heeft 2 machines staan die dat al heel lang (sinds 1970!) zo doen en dat gaat prima. Alleen wensen klanten soms een bepaald soort pallet of patroon. Ook komen er steeds meer verpakkings vormen en kan een vuller vaak verschillende verpakkingsvolumes afvullen, waarvoor er andere stapelpatronen nodig zijn.
De oude PLC besturing was al eens vervangen voor een nieuwe, maar de bediening was nog steeds zoals bij aanvang: alleen druk- en draaiknoppen. Doordat er steed meer formaten kwamen en je dat niet eenvoudig met drukknoppen kunt instellen werd besloten om een HMI panel aan de bediening toe te voegen.

Oplossing:
Omdat de operators erg gehecht waren aan de bestaande eenvoudige bediening en er nauwelijks ruimte was om een panel toe te voegen werd besloten om een paar cijferdisplays en een paar drukknoppen in te leveren voor de HMI.
In de HMI konden we alle extra programma’s veel beter kiesbaar en instelbaar maken, waardoor bij kleine aanpassingen in een stapelprogramma niet altijd een programmeur nodig was.

Gevolg:
We hebben de look van de oude cijferdisplays en de vervallen drukknoppen overgenomen in de HMI en er waren een aantal operator die pas na een tijdje erachter kwamen dat er iets veranderd was.
De operators waren dus blij met hun vertrouwde bediening en de chefs blij met de veel flexibelere besturing die de machine weer een tijdje langer kon laten draaien.

Terug naar het overzicht