Uitdaging:
Omdat er elke ploegwissel informatie uitgewisseld wordt tussen de verschillende operators maar het in de productieomgeving erg rumoerig is, moest er een systeem bedacht worden waarop het gehoor van de operators gespaard bleef maar men wel kon horen wat er qua overdracht te melden was.
Omdat een tak ven FBI toen nog Licht en Geluid was werd ons gevraagd een passende oplossing te bedenken.

Oplossing:
Er werd een grote ronde truss geleverd waaraan 15 koptelefoons hingen en 3 microfoons met schakelaar. Deze truss werd aan een stevige takelconstructie gehangen en men kon met een touw deze constructie zonder veel kracht omhoog en omlaag halen.
Boven het plafond werd een flightcase geplaatst waarin een mengversterker met limiters, en een koptelfoonverdeelsysteem gebouwd zat.
Elke koptelefoon kreeg een eigen uitgang op de verdeler en de limiters werde zo afgesteld dat het geluidsnivo van elke koptelefoons niet boven de gestelde limiet kon komen.
Tijdens de overdracht werd de truss omlaag gehaald, en elke operator zette een koptelefoon op. Deze onderdrukte het uitwendige geluid en liet alleen het geluid van de microfoons door. Als iemand iets te melden had pakt die een microfoon en deelde hij/zij did met de anderen. De teamleider had telkens een microfoon om de meeting te leiden.

Gevolg:
Op deze manier kon iedereen perfect verstaan wat er gemeld werd zonder dat het geluidsnivo boven toelaatbaar kwam. Waar men voorheen tegen elkaar stond te schreeuwen om verstaanbaar te zijn, of waar sommigen maar de helft van de info meekregen, wist nu iedereen wat er speelde.

Terug naar het overzicht