Uitdaging:

Deze specialist in goederen en machines voor de land en tuinbouw wilde een bestaand type spuitboom automatiseren op een nivo waarop zijn concurrenten dat niet konden. Een spuitboom is een apparaat wat aan een constructie hangt in het dak van een kas, en boven de bloemen zweeft en zich van de ene naar de andere kant van de kas kan verplaatsen. Aan de armen zijn sproeiers gemonteerd die weer aan een slang, die met de constructie meerolt, voorzien kunnen worden van water. In dit geval waren en 2 soorten water: bemest en schoon.

De schakelkasten moesten klein blijven en zo ook de PLC. Ze wilden deze van afstand kunnen instellen, en ze wilden meerdere programma’s per dag, 7 dagen vooruit kunnen instellen. Ook wilden ze per bak (soms wel 180 in 1 kas) aan 2 kanten wel of niet kunnen laten sproeien.

 

Oplossing:

Ondanks de geringe beschikbare ruimte, en het relatief geringe bedrag wat voor de besturing was opgenomen, is het gelukt om het gewenste in een kleine (voordelige) PLC te krijgen. Door sluw om de gaan met de gebruikte dataformaten was het geheugen van de CPU toereikend om alle gewenste instellingen te kunnen ingeven.

De HMI’s werden dusdanig ontworpen dat elke operator zonder veel uitleg kon instellen wat men wilde.

Door elke spuitboom (bij een klant wel 36) met wifi te verbinden kon met door de HMI op afstand over te nemen op een kantoor allen instellingen controleren en aanpassen. Zelf bij storingen kon op afstand worden bekeken wat er mis was en niet zelden werden storingen op afstand verholpen.

 

Gevolg:

Enorme toename van mogelijkheden, veel nauwkeuriger en individueel watergeven, centrale controle, en veel minder loopbewegingen in de kassen resulteerden in betere kweekresultaten en jaloerse concurrenten.

Terug naar het overzicht