Uitdaging: 

Een CIP installatie verzorgt de reiniging van de binnenkant van machines (Cleaning In Place). De CIP wordt bij Refresco gebruikt om tanks, mixers, vullers, buffertanks en de leidingen daaromheen te reinigen en desinfecteren. Dat gebeurt in meerdere stappen en de operator kan soms kiezen hoeveel stappen dat worden. Ze kunnen dan voorspoelen, logen, naspoelen en desinfecteren. Na voorspoelen en logen komt altijd naspoelen, en tussen de stappen in zit vaak een stap drainen. 

Het goed laten verlopen van een reiniging is best complex. Je wilt namelijk niet dat er veel vermenging van de verschillende reinigingsvloeistoffen plaatsvindt, en je wilt zo weinig mogelijk water verspillen. Het relatief schone naspoelwater kun je bijvoorbeeld prima gebruiken als voorspoelwater. De loog kun je hergebruiken als je goed hebt voorgespoeld dus alleen het eerste beetje loog gooi je weg en het laatste beetje voeg je bij het voorspoelwater. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat in bijvoorbeeld de mixer niet alles door elkaar gemixt wordt. Tijdens de reiniging moeten de installaties (zoals de mixer) dus ook zorgen dat de mixfases zo klein mogelijk blijven. En dat moet gecommuniceerd worden met de CIP installatie, die meestal ‘de baas is’ maar wel moet weten hoever ‘de medewerker’ is. 

Toen er een nieuwe CIP installatie bij Refresco zou komen en die op een hele andere locatie dan de oude moest komen, kwam de uitdaging om alle op de oude CIP aangesloten installatie op de nieuwe CIP aan te sluiten. Het gaat om veel aangesloten machines, met elk een flink aantal commando’s, uit besturingen die soms al 20 jaar oud waren en waarvan niet altijd even duidelijk was waar de aansluitingen zaten maar wel wat ze deden (dat winsten we omdat ze in de oude CIP aangesloten waren). Om allemaal nieuwe kabels te gaan trekken, of om de gehele communicatie op het huidige technische nivo te brengen was te complex, dus werd door de leverancier ons gevraagd of wij een oplossing wisten. 

 

Oplossing: 

Wij hebben voorgesteld om een Remote I/O kast (RIO) van de nieuwe CIP te plaatsen op een plek waar alle kabels van installaties naar de oude CIP gingen langkwamen en daar 1 voor 1 de installaties op aan te sluiten. Dus: loshalen in de oude CIP, iets inkorten, en aansluiten op de nieuwe RIO. Wij hebben alle communicatie signalen uitgezocht (wij hadden de oude CIP gebouwd dus dat wisten wij wel) en de leverancier heeft daar een RIO voor gemaakt. Op het moment dat een installatiedeel op de nieuwe CIP kon worden aangesloten hebben wij voor dat deel de wissel van oud naar nieuw gedaan en konden we dat deel testen. Zo zijn alle installatiedelen uiteindelijk overgezet en kon de oude CIP uit bedrijf gesteld worden. 

 

Gevolg: 

Een naadloze overgang van oude CIP naar nieuwe CIP zonder veel kabelwerk. Het overzicht blijft want er wordt maar op 1 plek gecommuniceerd: de nieuwe RIO. In de oude installaties hebben geen aanpassingen hoeven plaatsvinden en daar zijn geen wisselingen van aansluitingen geweest, wat je ook niet wilt in oude installaties. Onze uitgebreide kennis van de oude CIP kwam goed van pas. 

Terug naar het overzicht