Uitdaging:

Een klant heeft een compact windmolen (ca 12 m hoog) bij een boer staan. De onderdelen komen uit China en de besturing heeft het begeven. Hij heeft zelf een nieuwe PLC gekocht bij Ali Baba maar hij kan niet programmeren.

 

Oplossing:

Wij kenden het merk PLC niet maar we hebben de software om te programmeren gedownload en zijn aan de slag gegaan.

Maar ook hier lijkt het allemaal eenvoudig maar er komt nogal wat voor kijken. Het belangrijkste is dat bij te weinig wind de molen niet moet gaan draaien en bij teveel wind moet stoppen en in een veilige stand gezet moet worden. Er zat geen standmelder op dus je moet alles op basis van de windrichting doen, en rekening houden dat de kop van de molen niet te vaak ronddraait, anders worden je kabels een wokkel.

Ook het testen is lastig, want je moet maar net de juiste windsnelheid hebben voor hetgeen je wilt/moet testen, en je moet alle situaties testen. Het is nogal lullig als bij harde wind de molen hol slaat omdat je het niet goed getest hebt.

Maar na een aantal rustige en onstuimige dagen testen is het gelukt.

 

Gevolg:

De molen heeft nog jaren gedraaid en vele kW geproduceerd, totdat hij vastliep door gebrek aan onderhoud. Verkeerde zuinigheid dus.

Terug naar het overzicht