Als een machine veel storingen en problemen oplevert, is dat natuurlijk vervelend. Niet alleen is dit voor een operator een grote irritatiefactor, maar kost het vaak ook tijd en geld als een machine langere tijd stil staat. Dus hoe zorg je er nou voor dat een machine voor je werkt in plaats van dat jij voor de machine werkt? Door onderstaande tips te volgen, weet je zeker dat je goed zit.

1: De conditie van een machine moet in orde zijn

Een machine moet altijd goed onderhouden worden. Dit is dan ook iets wat regelmatig gecontroleerd moet worden of er onderhoud aan de orde is. Doe je dit niet, dan zijn storingen gegarandeerd. Ook machines hebben een bepaalde levensduur. Wanneer deze er bijna op zit, zul je merken dat de machine dingen gaat doen die niet horen. Preventief onderhoud en een regelmatige poetsbeurt voorkomen dit soort problemen.

2: De documentatie van een machine moet aanwezig en compleet zijn

Als een probleem zich voordoet, moet je kunnen vinden waar het mis gaat. Als schema’s en handleidingen niet aanwezig zijn, is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit kost veel tijd en wederom, frustratie. Je moet snel en overzichtelijk kunnen zien wat de taak van een machine is en waar het mis gaat.

3: Kritisch naar je eigen werkproces kijken

In een werkproces van een operator worden optimalisatieslagen zichtbaar doordat een machine niet tot de volledige potentie wordt benut en de operator zich hier niet van bewust is. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat een operator méér van een machine verwacht dan deze aan kan. Hoe dan ook: als er veel gemopperd wordt tijdens het werk, is dit vaak een punt van aandacht.

4: Juiste instructies aan de operator

Dit is eigenlijk een verlengstuk van het bovenstaande punt. Wanneer een operator op de juiste manier geïnstrueerd wordt, kent deze uiteindelijk de machine van binnen en van buiten. Niet alleen weet de operator dan wat de functie van een machine is, maar hij zal ook sneller inzien waar het beter kan. Dit biedt een mogelijkheid voor optimalisatie.

5: Optimaliseer een machine

Punt vier brengt ons bij punt vijf: het optimaliseren van een machine. Dit kan betekenen dat de functie van een op zichzelf staande machine wordt verbeterd, of dat het gehele proces van verschillende machines geoptimaliseerd wordt. Wanneer iedereen weet welke machine wat hoort te doen en wat het eindresultaat is, worden de optimalisatiemogelijkheden vanzelf duidelijk.

Wil je inspiratie opdoen en lezen over wat we nog meer gedaan hebben? Lees dan eens een van onze cases!