Jij denkt dat jouw proces en machines klaar zijn om geautomatiseerd te worden. Tenslotte win je hier veel tijd en geld mee waardoor alles op rolletjes loopt. Maar wéten wat er geautomatiseerd kan worden en het ook daadwerkelijk uitvoeren, zijn twee hele verschillende dingen. Ik leg je graag uit welke elementen belangrijk zijn in een het realiseren van een automatiseringsproces.

1 Kennis van zaken

Alles is afhankelijk van het niveau waarop je wil gaan automatiseren. Bepaalde processen kunnen geautomatiseerd worden. Bijvoorbeeld een machine die zakjes vult die vervolgens in een doos ingepakt moeten worden. Zonder de automatisering is er dan een medewerker nodig die deze zakjes oppakt en ze in een doos doet. Na de automatisering haal je deze stap uit het proces. Dat scheelt flink wat tijd maar er blijft wel iemand nodig om de machine te bedienen. Het is belangrijk dat iemand met kennis van zaken kijkt naar de mogelijkheden van de automatisering. Iemand met kennis en expertise ziet precies welke stappen geautomatiseerd kunnen worden en waar menselijke besturing nodig blijft.

2 Oog voor detail

Een oog voor detail is essentieel als je gaat automatiseren. Niks staat namelijk los van elkaar. Je moet dus zowel het grote geheel als het kleinste detail kunnen zien. Een nieuwsgierig oog ziet mogelijkheden bij het inventariseren en snapt zowel de machine als de mens die de machine bedient. Daarom is het belangrijk om af en toe stil te blijven staan en de functie van bepaalde zaken opnieuw te onderzoeken. Misschien kan er bijvoorbeeld een grote automatiseringsslag worden geslagen door de toevoeging van een machine. Door alle verschillende stadia van een automatiseringsproces te kennen, worden de mogelijkheden veel sneller duidelijk.

3 Niet denken dat je alles weet

Maar zelfs de grootste expert op het gebied van automatisering moet niet denken dat hij alles al weet. In een snel veranderende technische wereld is het altijd belangrijk om bij te blijven leren, nieuwe ontwikkelingen te volgen en creatief te blijven in het zoeken en vinden van oplossingen. Om dit te doen is een passie voor het vak van het grootste belang.

Met een passie voor het vak dat ik al bijna 40 jaar uitoefen kan ik met zekerheid zeggen dat deze drie elementen onmisbaar zijn voor een succesvol automatiseringsproces. Heb jij technische dienst in huis die deze vaardigheden heeft en de automatiseringsslagen opmerken of kun jij wel een extra paar ogen op de werkvloer gebruiken? Neem in dat geval contact op.