Je installatie draait en doet wat ‘ie moet doen, totdat ‘ie het opeens niet meer doet. Downtime die uit het niets uit de lucht lijkt te vallen, zorgt vaak voor een hoop achterstand op meerdere vlakken. Het correct testen van je installatie, en zo de (langdurige) betrouwbaarheid en functionaliteit testen, kan dan helpen om dit soort situaties te voorkomen. Wij leggen je in een paar stappen uit hoe je een installatie test om gedoe in de toekomst te voorkomen. 

Stap 1: simuleren voor succes

Afhankelijk van het type installatie, variërend van besturingsinstallaties van machines tot industriële processen, is simulatie een goede manier om situaties te testen en kinken uit de kabel te halen. Het stelt je in staat om alle mogelijke scenario’s te verkennen en te testen. Door simulatie kun je niet alleen zien hoe dingen werken, maar ook hoe ze mis kunnen gaan. Dit helpt bij het identificeren van potentiële problemen en verbeteringen die moeten worden aangebracht.

Stap 2: zorg dat iedereen de machine kan bedienen

Een belangrijk doel is ervoor te zorgen dat iedereen de machine kan bedienen. Het simuleren van fouten en onverwachte situaties speelt hierbij een cruciale rol. Het is niet alleen belangrijk dat de machine goed reageert wanneer alles soepel verloopt, maar ook wanneer er problemen optreden. Door de operators met de simulaties mee te laten kijken, leert iedereen die ermee werkt, hoe te handelen in geval van een storing. Daarnaast kunnen de operators vaak zelf nog extra simulatie scenario’s aandragen zodat een installatie nóg uitgebreider getest kan worden.

Stap 3: Onverwachte uitdagingen

Zelfs na uitgebreid testen tijdens de ontwikkelingsfase kunnen er bij de inbedrijfstelling nog onverwachte uitdagingen naar voren komen. Het live gaan van een installatie brengt vaak een stroom van gebeurtenissen met zich mee. Het is een kritieke fase waarin alles snel en naadloos moet verlopen. Plan dit moment zorgvuldig in en stel vooraf vast welke kritieke punten extra aandacht nodig hebben.

Het testen van installaties is geen gestandaardiseerde taak, omdat elke installatie uniek is. Hierbij spelen operators en de technische dienst een belangrijke rol. Hun inbreng is van onschatbare waarde bij het testen en het identificeren van mogelijke verbeteringen.

Stap 4: FDS de sleutel tot succes

Een essentieel onderdeel van het testproces is het schrijven van Functionele Design Specificaties (FDS). Deze documenten beschrijven gedetailleerd hoe de machine moet werken en hoe deze moet reageren op verschillende scenario’s, zoals A, B, C of D. FDS is een leidraad die tijdens het testen wordt gevolgd om ervoor te zorgen dat de machine aan alle eisen voldoet.

Onthoud: voorbereiding is alles

Het is van het grootste belang om alle processen vooraf nauwkeurig te plannen en specificeren om ervoor te zorgen dat tijdens de inbedrijfstelling niets fout gaat. Dit omvat het identificeren van mogelijke risico’s en het implementeren van maatregelen om deze te beheersen.

Het testen van industriële installaties is een complex, maar cruciaal proces. Door deze processen zorgvuldig en grondig aan te pakken, kunnen bedrijven hun processen optimaliseren en zorgen voor een probleemloze werking.

Wij staan je graag bij tijdens het testproces. Neem contact op om de mogelijkheden voor jouw installatie te bespreken.