Een van onze opdrachtgevers in de maakindustrie maakt siropen voor verschillende soorten frisdranken. De operator verzamelt de ingrediënten voor een recept en controleert of het de goede ingrediënten zijn. Na het afwegen van de ingrediënten worden deze gemixt, tot een siroop gemaakt en via een pomp naar een grote opslagtank vervoert. Daar worden alle ingrediënten gemengd tot een frisdrank.

Het probleem

In de siroopkamer hing in een hoek een verdeelkast. Uit die verdeelkast werden alle machines die in de siroopkamer waren opgesteld, gevoed. De kast hing er al vanaf de bouw van het pand en was qua waterdichtheid niet helemaal ideaal. Nu was er iemand met het goede idee om in de buurt van die kast de trap te laten plaatsen waardoor de bereikbaarheid van de verdieping erboven veel beter werd. Waar echter niet op gelet was is dat als die trap geplaatst zou worden de deuren van de kast niet meer open zouden kunnen. Dat kwam de veiligheid voor de medewerkers niet ten goede en was in feite volgens de Arbowet verboden. De Arbowet heeft diverse normalisatienormen ontwikkeld voor het inrichten van, en het werken aan elektrische installaties. Bijvoorbeeld installatievoorschriften voor laag- en hoogspanningsinstallaties. Elektriciteit op de werkvloer kan altijd een potentieel gevaar zijn, ook zonder direct contact. Een lichte schok kan door de schrik bijvoorbeeld een val veroorzaken. Voor het werken aan elektrische installaties moeten de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico’s te beperken.

De oplossing

Het oplossing was in feite een open deur. Omdat je in een natte omgeving – zoals de siroopkamer – eigenlijk helemaal geen verdeelkast wilt hebben, hebben wij geadviseerd om een nieuwe verdeelkast net buiten de ruimte te plaatsen. In die ruimte werd ook veel minder water gebruikt. Een aantal kabels werd vervangen voor nieuwe kabels. En alle kabelinvoeren kwamen aan de onderkant. Dit maakte de IP54-kast ook nog waterveiliger. Het gevolg was een veiligere siroopkamer die na het plaatsen van de trap beter toegankelijk werd en bovenal veiliger voor de medewerkers.

Heb je ook een probleem dat om een open deur oplossing vraagt? En wil je niet van het kastje naar de muur gestuurd worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

Ferry Balvert

Leave a Reply