Een blije klant. Daar word je uiteraard zelf ook blij van. Een voorbeeld. Een producent van voedingsmiddelen heeft een waterzuiveringsinstallatie. Een installatie die door het toevoegen van bepaalde stofjes in het afvalwater, bacteriën en organismen kweekt. Deze moeten een groot gedeelte van de vervuiling omzetten in onschuldige gassen en water. Het doel is het water veel schoner aan te bieden aan het riool, waardoor de kosten die een bedrijf moet betalen veel lager zijn. Want de vervuiler betaalt. Groot was de schrik toen een belangrijk roerwerk onverwachts brak en bleek dat het zeker een paar weken zou duren voordat dit gerepareerd kon worden. En toen?

De uitdaging

Concreet betekende de storing dat het proces gestopt moest worden. Alles moest schoongemaakt worden en het proces kon pas na reparatie langzaam weer opgestart worden. Het neemt vervolgens een aantal weken in beslag voordat de bacteriële beestjes hun werk weer doen. Nu had men de installatie ooit opgebouwd op een manier die achteraf niet handig was. De elektrische besturingskasten waren door producent in de ruimte van de tanks geplaatst. Helaas zijn de omstandigheden in die ruimte niet optimaal. Daarom had men een tijdje geleden al besloten de besturingspanelen te laten verplaatsten. De producent had alleen nog geen idee wanneer dat zou moeten plaatsvinden en hoe men dat aan zou pakken. Om van de nood (het langdurig stilvallen van het proces) een deugt (het verplaatsen van de besturingen) te maken besloot men om direct te starten met het verplaatsen. Helaas was het net voor de vakantie dus besloot men een externe partij te vragen of die konden helpen. Dat was Ferry Balvert Installaties.

De oplossing

Wij kenden de installatie niet maar zijn er toch aan begonnen. Met een klein beetje hulp van hun eigen mensen zijn de goten vervangen voor rvs-goten. We hebben alle kabels vervangen of opnieuw gelegd. Alle werkschakelaars van de motoren hebben wij vervangen. Ook hebben we de panelen uit de oude kasten gehaald en in de nieuwe geplaatst. Vervolgens hebben we alle ‘oude zooi’ uit de kasten gehaald en een nieuwe tekening van het schema gemaakt. Zo werd het langzaam een installatie die wij konden overzien, ook al kenden wij het proces helemaal niet. Toen alles weer aangesloten was. hebben we alle draairichtingen van de motoren getest en alle metingen gecontroleerd. De vrijdag dat wij zelf op vakantie zouden gaan was alles af. En dat terwijl er in de laatste week van het bedrijf zelf niemand meer was die iets over de installatie kon vertellen. De maandag erop konden de operators – zonder persoonlijke overdracht – het proces weer op te starten. De klant – en eerlijk gezegd ook wij – hadden niet verwacht dat de reparatie/renovatie in zo’n korte tijd zou lukken. Blij verrast dus. Het heeft wat zweet gekost maar met ons doorzettingsvermogen en de algemene kennis van processen hebben we het toch mooi gefikst!

Heeft u ook een uitdaging waarbij wij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. Onze drijfveer is blije klanten!

Ferry Balvert

Leave a Reply