Frisdranken worden gemaakt door het mengen van de juiste ingrediënten. Soms vloeistoffen, soms vaste stoffen, meestal in de vorm van poeder. Het uitstorten van poeders voor frisdranken gaat gepaard met stof. Veel stof. Stof dat afgezogen moet worden want het stof kan schadelijk zijn voor de medewerkers. Een mooie uitdaging voor FBI-groep.

Doorgaans worden de poeders die smaak geven aan de frisdranken, boven in een bak uitgestort. Onderin zit – vaak warm – water dat aan het poeder wordt toegevoegd. Het mengsel wordt daarna verpompt naar een tank. Deze eenvoudige installatie wordt een storttafel genoemd. Een storttafel moet voorkomen dat bepaalde stoffen van verschillende producten bij elkaar komen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een cola smaakt naar een energydrankje. Na het storten, moet je de deze bak dus goed afspoelen zodat de soms sterke smaakstoffen geheel verdwenen zijn.

Uitdaging

Een belangrijke klant van Refresco stelde bijzonder hoge eisen aan dit proces. Hun producten moesten in een poederstort installatie uitgestort worden, waar alleen hun producten verwerkt werden. Tevens moest deze installatie gereinigd worden met een 7-traps reiniging met de CIP-installatie. De installatie die ook de mixers en vullers reinigt.

Oplossing

FBI-groep heeft een aparte ruimte gecreëerd met een storttafel die aan alle eisen van de klant voldoet. Om te voorkomen dat er ongewild toch stoffen van andere klanten in die ruimte terecht kwamen, moest de ruimte op overdruk gehouden worden. FBI-groep heeft een besturing ontworpen waarin de genoemde reiniging veilig gedaan kan worden. Een hele klus, want tijdens de reiniging wordt een 1,5% loogoplossing gebruikt met een temperatuur van 80C. De dampen die daarbij vrijkomen en de gevolgen van de temperatuurswisselingen tijdens de reiniging, vergde nogal wat mechanische en besturingstechnische hoofdbrekens.

Gevolg

Samen met de machinebouwer zijn we tot een geavanceerde installatie gekomen waar de klant van Refresco, die zelf ook produceert en de gevraagde oplossing nog niet 100% had in kunnen vullen, vol lof over spreekt. De operators kunnen ergonomisch en veilig werken. De bediening is zeer intuïtief ondanks de complexiteit van de eigenlijk simpele installatie. Want dat is een storttafel normaal gesproken eigenlijk. Kortom: een mooie samenwerking tussen klant van de eindklant Refresco en de machinebouwer dus.

Op zoek naar een partner die uitstekend kan samenwerken met verschillende partijen? Bel of mail ons. Wij maken graag vrijblijvend een afspraak om onze werkwijze verder toe te lichten.

Ferry Balvert