Wij voelen altijd een lichte tinteling in onze buik als we voor een klant in de maakindustrie een project mogen uitvoeren. De samenwerking met een hoofd technische dienst verloopt ook vrijwel altijd uitstekend. Hij of zij hebben een probleem; wij hebben weer een mooie uitdaging. Bij deze case was het niet anders: een lichte tinteling.

Op een bestaande pasteur van een van onze klanten moest frisdrank worden gemaakt met een kleine hoeveelheid CO2. Daardoor krijgt hun frisdrank een lichte tinteling. Een tinteling die als prettig wordt ervaren. Een klein beetje CO2, want de papieren verpakking mag niet onder druk komen te staan. Ook de steriliteit van de pasteur mag niet in gevaar komen. Ten slotte moet het CO2-gedeelte elke reiniging automatisch gesteriliseerd worden. Zonder dat het kunststoffilter vervormt door de hitte.

Stap 1

Met de procestechnoloog van de machinebouwer hebben we bedacht hoe we dit proces- en besturingstechnisch konden oplossen. Het warm worden van het filter was niet het probleem. Het te snel onder druk zetten wel. Immers, als het filter nog heet is, gaat het vervormen. De oplossing was het koelblazen van het filter met CO2, zonder dat de steriliteit in het geding zou komen. Als de temperatuur van het filterhuis dan is afgekoeld, kan de CO2-druk erop gezet worden.

Stap 2

We moesten voorkomen dat de hoge CO2-druk te snel in de frisdrank wordt gespoten. Om die reden hebben we er voor gekozen dat – voordat de klep naar het product open gaat – eerst de CO2 naar buiten te laten ontsnappen. Daarna wordt de klep geopend. Vervolgens wordt voorzichtig de CO2 – met een iets hogere druk dan de productdruk – toegevoegd. Omdat dit in het warme gedeelte gebeurt – en de meting pas in het afgekoelde product gemeten wordt – hebben we een speciale regeling bedacht met afwijkende PID-waardes. Uiteindelijk bleek deze oplossing in de praktijk prima te werken. Het gevolg is een vloeiend verlopende CO2-regeling zonder vervormende filters. Filters die naadloos geïntegreerd waren in de bestaande besturing.

Ook behoefte aan een tinteling van geluk? Bel of mail ons gerust om eens vrijblijvend van gedachte te wisselen.

Ferry Balvert

Leave a Reply