Grootverbruikers van gas en energie worden door de overheid verplicht om aan te tonen dat ze aan energiebesparing doen. Er zijn genoeg maatregelen die je in je bedrijf kunt toepassen. Zeker wanneer er grote machines bij gemoeid zijn, is het belangrijk dat je slim omgaat met alle middelen. Een energiemanagementbeleid mag dan ook niet ontbreken.

Stel je energiemanagementbeleid dusdanig op dat het flexibel genoeg is om in te spelen op veranderende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productieomvang of de aanschaf van nieuwe machines. Hoewel de omstandigheden kunnen wijzigen, blijven de beloftes omtrent energiebesparing hetzelfde. Het is daarom cruciaal dat een expert een rapport opstelt met daarin de gemaakte afspraken, waarna het management dit document bekrachtigt met een handtekening.

Cijfers om aan te tonen

Je kunt worden gecontroleerd door de overheid op de maatregelen die je zegt te nemen en of je energiestromen voldoende beheerd worden. Dit betekent dat je in eerste instantie moet laten zien wat je huidige energieverbruik is, en na een bepaalde periode, bijvoorbeeld vijf jaar, moet je dit opnieuw aantonen. Het bewijs van energiebesparing moet gebaseerd zijn op eenheden die gerelateerd zijn aan de hoeveelheid verwerkte producten. Met andere woorden, het energieverbruik is afhankelijk van je productieomvang.

Brainstormen

Om energie te besparen, is het noodzakelijk om regelmatig te brainstormen over mogelijke maatregelen. Daarnaast moet je blijven meten, monitoren en vastleggen wat je doet. Om dit te kunnen realiseren, heb je geschikte apparatuur nodig om de energiestromen te meten, evenals een systeem om deze gegevens op te slaan. Het is belangrijk om een link te leggen tussen het energiemanagementsysteem en de machines in je bedrijf.

Stel bijvoorbeeld dat een machine veel energie verbruikt bij het sealen van een bepaald soort plastic. Het is waardevol om dit te weten, zodat je kunt overwegen om over te stappen naar een ander verpakkingsmateriaal dat minder energie-intensief is.

Tips om energie te besparen

  1. Gebruik energiezuinige motoren: Vervang oude motoren door energiezuinige varianten. Moderne motoren verbruiken minder energie en zijn vaak efficiënter in gebruik.
  2. Hergebruik warmte: Probeer de warmte die je bedrijf produceert of uitstoot te benutten voor de verwarming van je pand. Als je koelt, komt er ook warmte vrij die je kunt gebruiken.
  3. Optimaliseer koelprocessen: met adiabatische koeling, in plaats van te koelen met compressoren, kun je tot wel 90% besparen op je energieverbruik.
  4. Investeer in isolatie: Vooral als je bedrijf koeling vereist, is goede isolatie essentieel om warmteoverdracht te minimaliseren en energie te besparen.
  5. Waterkoeling: Een energiezuinige manier van koelen is het gebruik van water dat door pijpen wordt gepompt waarachter een ventilator is geplaatst. Het water in de leidingen koelt af door warmte af te geven aan de omgeving, waardoor het proces efficiënter wordt.

Het implementeren van deze energiebesparende tips vereist een gedegen analyse van je specifieke bedrijfssituatie en de juiste expertise. Werk daarom samen met een energieadviseur die je kan helpen bij het identificeren van verdere mogelijkheden tot energiebesparing en het opstellen van een effectief energiemanagementbeleid. Door proactief energiebeheer te integreren in je bedrijfsvoering, draag je niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar kan het ook kostenbesparingen opleveren op de lange termijn.

Benieuwd naar de optimalisatieslagen die jij voor je bedrijf kunt doorvoeren? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of lees meer blogs met handige tips!