Een aantal grote leveranciers heeft samengewerkt aan een nieuwe productielijn van Refresco. Een van de partijen was de FBI-groep. Om de samenwerking vlekkeloos te laten verlopen, waren wij graag de Haarlemmerolie om de tandwielen draaiend te houden. Een mooie uitdaging.

De nieuwe productielijn omvat:

  • tanken voor opslag van gekoelde grondstoffen;
  • een mixer om het product te mixen;
  • een pasteur om het product te pasteuriseren;
  • een steriele tank om de gepasteuriseerde producten steriel te kunnen bufferen;
  • een blaasmachine om plastic flessen te kunnen blazen.

Achter de productielijn werden banen, labelaars en inpakmachines geplaatst. Naast de productielijn kwamen de stapelaar, wikkelaar en transportinstallatie.

Niet alleen de productielijn moest vervangen worden, ook de CIP-installatie voor het reinigen van alle inwendige onderdelen, zou spoedig daarna aan de beurt zijn. De oude CIP moest tijdelijk geschikt gemaakt worden om de nieuwe lijn te kunnen reinigen. De oude CIP-installatie werd nog door een oude Siemens S5- besturing bestuurd. Een besturing die was gekoppeld aan installaties die permanent gereinigd moesten kunnen worden. De uitdaging was om een oplossing te bedenken om de nieuwe lijn naadloos te koppelen aan de oude besturing. Zonder stilstand van de overige lijnen.

Koppelen

FBI-groep heeft als specialist in industriële automatisering een nieuwe PLC bij de oude PLC gebouwd. Hierin zijn hardwarematige koppelingen met de oude PLC gemaakt. De nieuwe PLC is met ethernet aan de machines van de nieuwe lijn gekoppeld. We hebben ook een eenvoudige HMI geplaatst om de reinigingsmogelijkheden van de nieuwe lijn te kunnen kiezen. Er zijn namelijk veel machines die verschillende reinigingen nodig hebben. De volgende stap was de hardware koppeling in de oude PLC te programmeren.

Testen

Op momenten dat de CIP niet reinigde, hebben wij de koppelingen met de nieuwe PLC getest. Na de eerste test hebben we nog een kleine aanpassing in de bediening van de oude CIP gemaakt. In het weekend – toen bezetting van de CIP het laagst was – hebben wij wederom uitgebreid getest met de oude CIP en de diverse onderdelen van de nieuwe lijn. Via moderne communicatie hebben we een goed werkende koppeling gemaakt tussen de oude en complexe nieuwe installatie. Het project is zonder onderbrekingen van de bestaande CIP gerealiseerd.

Verschillende culturen

De uitvoering van het project verliep gesmeerd. De samenwerking met de verschillende buitenlandse firma’s (Italiaans, Duits, Nederlands) verliep – ondanks dat de culturen behoorlijk verschillend waren – soepel. FBI-groep fungeerde tijdens de uitvoering van het project graag als Haarlemmerolie tussen de soms knarsende tandwielen. Ook om die reden was het een project om trots op te zijn!

Heeft jouw project ook een beetje Haarlemmerolie nodig? Stuur een mailbericht om een afspraak te maken. Ik kom graag langs om vrijblijvend kennis te maken.

Ferry Balvert