De afgelopen maanden kregen wij regelmatig positieve reacties over de cases die wij via onze blogs op onze website plaatsten. Verschillende verantwoordelijken voor hun technische dienst konden zien dat niet alles over boord gegooid hoeft te worden om verbeteringen door te voeren. Onlangs kwam ik onderstaande case tegen. Ik hoop dat u er wat mee kan.

Bij een van onze opdrachtgevers in de maakindustrie was een ruimte in de productieruimte gebouwd met zogenoemde sandwichpanelen. In de productieruimte stonden machines die veel geluid produceerden. Omdat de buitenkant van de sandwichpanelen geheel van staal waren – en vanwege het hygiëne zeil dat op de vloer lag – weerkaatste ieder geluid. Communiceren met elkaar was zeer vermoeiend en de ruimte werd al snel ‘de galmkamer’ genoemd. Op een gegeven moment werd duidelijk dat hier iets aan gedaan moest worden. Omdat een tak van FBI gespecialiseerd was in licht en geluid, werd ons gevraagd om een oplossing te bedenken. Niet per se onze kernactiviteit, maar wij denken nu eenmaal graag met onze opdrachtgevers mee.

Onze specialisten wisten dat door het plaatsen van geluidsabsorberende materialen van ongeveer de oppervlakte van de vloer, de galm minimaal en niet meer storend zou zijn. Onze eigen werkplaats was het bewijs. In onze fabrieksloods hebben wij baffles (akoestische panelen ) hangen om de galm ter elimineren. Ondanks dat onze hal 8m hoog is, is er geen galm. Dat is bijvoorbeeld bij het uittesten van een geluidsset ideaal. We hebben in ‘de galmkamer’ dezelfde baffles opgehangen. Niet haaks – zoals bij ons in de loods – maar plat tegen het plafond. Door hier en daar tegen de wand ook een baffle te plaatsen, kwamen we redelijk in de buurt van het vloeroppervlak en wisten we de galm tot een zeer aanvaardbaar niveau terug te brengen.

Het resultaat was dat de ruimte weer werkbaar werd en communicatie geen obstakel meer was. De medewerkers die regelmatig in die ruimte werkten, spraken van een enorme verbetering; aan het einde van de dag waren zij ook veel minder moe. Kortom, een kleine verbetering met een prima resultaat.

Wilt u dat wij eens meedenken over het oplossen van een niet alledaags probleem? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

Ferry Balvert

Leave a Reply