De technische sector heeft al lang te maken met een personeelstekort. Daar zijn verschillende oplossingen voor te bedenken en bijscholing en omscholing is één van die oplossingen. Hiermee probeer je niet alleen nieuwe mensen aan te trekken maar weet je ook de aanwezige nieuwsgierigheid van bestaand personeel te prikkelen én te belonen. Daarmee vormt het een heel haalbare oplossing voor kennis- en personeelstekorten.

Op de werkvloer wil je natuurlijk het directe probleem het liefst oplossen met je eigen mensen. Investeren in je huidige personeel zorgt dan ook voor een stabiele technische basis. Het is belangrijk om de interesse van je personeel in nieuwe technieken te stimuleren door mogelijkheden aan te bieden op het gebied van:

  • Opleidingen
  • Nascholingen
  • Trainingen
  • Cursussen

Hiermee zorg je ervoor dat je huidige werknemers steeds breder onderlegd zijn én dus breder inzetbaar zijn. Het helpt daarnaast om deze aanwezige kennis vast te leggen zodat iedereen precies weet wie ze wanneer aan moeten spreken als bepaalde problemen of storingen zich voordoen. Zo krijg je de juiste persoon sneller op de juiste plek.

Omscholen

Ook moet het voor mensen buiten de technische sector aantrekkelijker gemaakt worden om zich om te laten scholen tot een rol binnen deze sector. Er zijn genoeg mensen die overwegen een overstap te maken maar die de mogelijkheden niet aantrekkelijk genoeg vinden om deze stap ook daadwerkelijk te zetten.

Door het inzichtelijk maken van het werk, door bijvoorbeeld kijkdagen te organiseren, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om ervaren techneuten over hun werk te laten vertellen en mensen een kijkje in de keuken te geven om ze op deze manier te enthousiasmeren.

Een manier om deze mensen te bereiken kan door de technische netwerken goed te benutten. Hier sluiten mensen met een interesse in de technische sector zich vaak bij aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden binnen het werkveld.

Van elkaar leren

Natuurlijk is het ook altijd een optie om van elkaar te leren. Externe krachten zien vaak de storingen bij allerlei soorten bedrijven en hebben dus een uitgebreide kennis. Door aanwezige mensen te laten meelopen met andere experts, of bij andere bedrijven, kun je aan kennisdeling doen.

Natuurlijk kun je zelfs speciale evenementen organiseren voor deze kennisdeling waardoor je het makkelijker maakt voor je personeel om van elkaar te leren.

Meer lezen over mogelijke oplossingen over het personeelstekort? Download hier ons whitepaper! Benieuwd naar de mogelijkheden voor optimalisatie op jouw werkvloer? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.