Een machine is vaak complexer dan het lijkt. Over wat een machine doet, hoe die dat doet en waarom deze dat doet, is goed over nagedacht. In feite wordt in de documentatie van een machine de gedachte van de ontwerper vastgelegd om deze optimaal te laten presteren. Maar wat te doen bij modificaties?

Bij een nieuwe machine is het vanzelfsprekend dat er goede en complete documentatie beschikbaar is. Maar documentatie is een levend document dat moet meegroeien tijdens de levensduur van een machine. Iedere verandering aan de machine moet vastgelegd worden zodat bij een eventuele storing duidelijk is wat de verandering inhield en waarom deze heeft plaatsgevonden.

Het bijhouden van documentatie is voor sommige organisaties een ondergeschoven kind. De gevolgen daarvan zijn echter vaak ernstiger dan ze denken. De verantwoordelijkheid voor het actualiseren van documentatie ligt vaak in handen van een hoofd technische dienst. Deze moet de monteur aan een machine duidelijk maken wat het belang is van het doorvoeren van veranderingen. Want, documentatie is buitengewoon belangrijk voor optimalisatie, het voorkomen van storingen en veiligheid.

Het is natuurlijk fantastisch dat je de storing hebt opgelost. Maar als je daarvoor iets veranderd hebt, moet je ergens in de documentatie van de machine aangeven wat er is veranderd. Bij een auto met een lekke band is al snel duidelijk wat het probleem en de oplossing is. Maar een los draadje dat steeds een alarmering veroorzaakt is een ander fenomeen, en wordt het al snel zoeken naar een speld in een hooiberg. Een goede (aangepaste) tekening is belangrijk om te kunnen achterhalen wat de mogelijke oorzaak van een nieuw probleem kan zijn.

Up-to-date documentatie is niet alleen belangrijk om een storing veilig te kunnen oplossen, het kan ook economische gevolgen hebben. Een storing – en daardoor stilstand – wil je namelijk zo kort als mogelijk laten duren. Het helpt dan als in de documentatie is vastgelegd hoe je installatie is opgebouwd. Als je eerst uit moet vinden hoe je installatie eigenlijk in elkaar zit, loop je direct achter de feiten aan. Dan wordt zo’n storing alleen al door de stilstandsduur snel heel kostbaar.

Voor vakkundig onderhoud en reparaties kun je uiteraard bij FBI terecht. Wij zorgen er voor dat de documentatie van een machine actueel is en actueel blijft. Voor vragen over onze werkwijze of een offerte kun je uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen. Of lees meer over het bijhouden van uw documentatie op de dienstenpagina Elektrotechnische Tekeningen.

Ferry Balvert