Neem het volgende probleem. Een klant heeft een goed geconditioneerde schakelruimte voor een belangrijke centrale besturing. Dubbele vloer, grote schakelrekken met relais, beveiligingen en een grote PLC (programmeerbare logische sturing). Airco in de ruimte, luchtbehandeling om vervuiling tegen te gaan enzovoort. Alles goed geregeld. Op een zeker moment ging – steeds rond hetzelfde tijdstip – de gehele PLC op stop. Hoofd Technische Dienst in paniek; de gehele productie is afhankelijk van de installatie die vanuit de genoemde ruimte wordt bestuurd. En nu?

Om een en ander te controleren en uit te sluiten heeft Ferry Balvert Installaties een temperatuurlogging opgehangen. De storingsmelding van de PLC leek namelijk temperatuur gerelateerd. Niets gevonden. De temperatuur bleef op het moment surpreme exact zoals de airco was ingesteld. We hebben ook het PLC-programma nagelopen op timer gerelateerde schakelingen, die op het terugkerende tijdstip iets zouden schakelen. Hierdoor zou er in de PLC een verhoging van temperatuur kunnen ontstaan. Niets gevonden.

Vervolgens besloten we om rond het desbetreffende tijdstip, gewapend met een programmeerapparaat, voor de PLC te gaan zitten. We hoopten dat een schakeling of gebeurtenis ons verder zou helpen. Wat schetste onze verbazing? Precies op het tijdstip waarop het fout ging, kwam er door het raam van de besturingsruimte – tussen twee tanks door -een dunne straal zonlicht naar binnen!? Door het draaien van de zon (of eigenlijk de aarde, maar u begrijpt wat ik bedoel) gleed de zonnestraal heel langzaam over de PLC. Op dat punt viel de PLC in storing! Gevalletje ‘zeer plaatselijke verwarming’ dus!

Als test hebben we een stuk karton voor het raam gezet. De volgende dagen verliepen zonder problemen. Kortom, ondanks dat we door de temperatuurlogging overtuigd waren dat het geen temperatuurprobleem kon zijn, was dat uiteindelijk wel het probleem.

Het is krom en geel maar geen banaan? Stiekem toch een banaan. Oftewel, als het lijkt op een eend, loopt als een eend en kwaakt als een eend, is het zeer waarschijnlijk een eend.

Heeft u een probleem dat krom en/of geel is? Of iets dat lijkt op een eend? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen lossen we het op!

Ferry Balvert

Leave a Reply