Tegenwoordig heeft veel apparatuur een ethernet aansluiting. IOT (Internet of things) is namelijk hot. Toch ben ik wat behoudender dan de nieuwe generatie automatiseerders, die alles met ethernetkabels aan elkaar knoopt. Natuurlijk is het goed dat leveranciers blijven ontwikkelen. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het kan ook resulteren in een groot verloop van de versies van uw apparatuur. En daar wordt u als hoofd technische dienst niet vrolijk van.

Neem een frequentieregelaar van een willekeurig merk. Deze kunt u vandaag de dag vrij eenvoudig opnemen in het netwerk van de PLC en de HMI. Vervolgens kunt u parameters aanpassen en gegevens uit de regelaar bekijken. Soms handig, maar zeker niet altijd noodzakelijk. Voor die handigheid moet u wel wat extra programmeerwerk laten uitvoeren. Hartstikke leuk voor de programmeur. En na een paar jaar is er weer een nieuwe versie, die nog meer kan.

Stel dat er zo’n regelaar defect raakt. Dan moet u een zelfde type regelaar aanschaffen, die dan vaak niet meer leverbaar is. Of u koopt een nieuwe regelaar en moet weer een programmeur laten komen om alles kloppend te maken in de software. Duur grapje, zeker als u een stuk of 15 regelaars in een besturing heeft. ‘Vroeger’ stuurde u een frequentieregelaar gewoon met 4-20 mA aan. Dat kan elke nieuwe frequentieregelaar nog steeds. Als er dan dus een oude regelaar defect gaat, kunt u elk type gebruiken, zonder een dure programmeur in te schakelen.

Afijn, ik word oud en dat is op zich mooi. Maar als moderniseren niet nodig is, houd ik het lekker bij de ouderwetse manier. Daar heeft u vaak nog jaren plezier van. Daarbij komt dat het meestal goedkoper voor u is. Oké, soms een nadeel voor ons, omdat het wat minder werk oplevert. Maar door onze insteek krijgen wij wel meer aanbevelingen en dat levert dan weer genoeg werk op.

Wilt u weten tot hoe ver u kunt gaan met het moderniseren van uw automatisering? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag ouderwets met u mee.

Ferry Balvert

Leave a Reply