Vaak werkt FBI met eigen mensen aan uitdagende projecten in de industriële automatisering. Dat heeft zeker zo z’n voordelen. Ons team is goed op elkaar ingespeeld en de communicatie is altijd piekfijn in orde. Van tijd tot tijd werken wij echter samen met specialisten zoals CoNet, een grote systeemintegrator. In de komende twee blogs een voorbeeld van onze samenwerking met CoNet. De uitdaging, de oplossing en het gevolg.

Voor een van hun opdrachtgevers kregen wij de opdracht om een oude relaisbesturing van een vriestoren te migreren naar een nieuwe PLC-besturing. De uitdaging was onder meer de korte tijd die we hadden om het project af te ronden. In twee dagen moest FBI alle hardwarematige werkzaamheden uitvoeren. Omdat CoNet mijn opdrachtgever was, hebben zij logischerwijs de programmering voor hun rekening genomen.

Oplossing

CoNet heeft de Functional Design Specification (FDS) gemaakt en van daaruit het elektrisch schema. Na de realisatie van de FDS, kon het engineeren beginnen. De opdracht was om zoveel mogelijk gebruik te maken van de componenten die al in het panel aanwezig waren. Tegelijkertijd moest het bestaande panel gebruikt worden. Kortom, een flinke puzzel. Samen met de opdrachtgever hebben wij besloten om op de bestaande deur een RVS-plaat aan te brengen met daarin alle benodigde uitsparingen. Deze deur zou namelijk verdwijnen door de Human-Machine Interface (HMI) die uit de FDS kwam. Een flink aantal bedieningscomponenten waren niet meer nodig. Op de dagen van de ombouw hoefden we slechts een gat in de deur te zagen en de nieuwe plaat op de deur te monteren. Uiteindelijk leek het een geheel nieuw paneel. Alle bedrading werd verwijderd en nieuwe componenten bijgeplaatst. Ten slotte werd alles op de nieuw ingebouwde PLC aangesloten.

Gevolg

Na een geslaagde I/O-test en het installeren van de software, konden de parameters van de vriestoren worden ingeregeld. Na enkele uren was de vriestoren bedrijfsklaar. De volgende dag zijn wij er niet eens bij geweest omdat de productie vanaf minuut 1 perfect verliep. Een mooi staaltje van samenwerking in dit mooie project. En dat binnen de krappe tijd gerealiseerd! Geïnteresseerd in een effectieve samenwerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ferry Balvert

Leave a Reply