De Refresco Group is ’s werelds grootste onafhankelijke bottelaar van frisdranken en vruchtensappen. Dit doen ze samen met ruim 10.000 medewerkers op meer dan 60 productielocaties in 12 landen. Naast de efficiëntie van hun bottelprocessen, bieden zij totale supply chain-oplossingen, van planning en sourcing van grondstoffen en verpakkingen, tot opslag en transport.

Refresco Benelux is de Business Unit waar de productie plaatsvindt voor vooraanstaande retailers in Nederland en België en nationale en internationale A-merken. In de komende drie blogs wil ik graag enkele cases delen die FBI Groep voor de Refresco Group heeft uitgevoerd: een uitdaging, een oplossing en het gevolg.

Uitdaging

Bij het maken van een mix voor een bepaalde frisdank is er in het productieproces een aantal momenten dat er frisdrank met te veel water wordt gemaakt. Dat product wordt ook wel restproduct genoemd. Het is te waterig voor de frisdrank, maar er zit grondstoffen in. Dus is het zonde om die grondstoffen naar het riool te lozen. Dit restproduct kan prima als toevoeging voor diervoeding gebruikt worden of voor het opkweken van bacteriën voor bijvoorbeeld zuiveringsinstallaties. Er was al een installatie gemaakt die het restproduct opving. Vervolgens werd het met vrachtauto’s naar een nuttig doel gebracht. De besturing was gemaakt door een bedrijf dat veel ervaring heeft in de farmaceutische industrie. Gevolg was dat de bediening van die installatie dusdanig ingewikkeld was dat je eigenlijk een procesoperator moest zijn om de installatie te kunnen bedienen. Echter, de vrachtwagenchauffeurs die het restproduct kwamen ophalen, zijn niet opgeleid als operators en dat leidde zeer regelmatig tot frustrerende taferelen bij het laden.

Oplossing

FBI Groep heeft in overleg met enkele chauffeurs een sterk vereenvoudigde bediening bedacht. Een bediening met een minimumaantal bedienknoppen, maar toch met de mogelijkheid om details te bekijken. Als dat nodig mocht zijn. We hebben de deur met het panel vervangen voor een nieuwe deur met drukknoppen en hebben de bediening sterk vereenvoudigd.

Gevolg

De chauffeurs hadden geen vragen meer over het bedienen van de installatie. Er waren geen gefrustreerde chauffeurs meer, en geen geïrriteerde operator die ondersteuning moesten bieden. Kortom, veel meer rust in de tent. Ook behoefte aan rust in de tent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Cheers!

Ferry Balvert

Leave a Reply