In de wereld van industriële installaties geldt de regel: stilstand is achteruitgang. Deze installaties hebben doorgaans een levensduur van minimaal tien jaar, maar de computergerelateerde apparatuur die erin zit, veroudert veel sneller. Stel je eens voor dat je een installatie hebt die al vijftien jaar oud is. De software die nodig is om de machine te programmeren draait dan mogelijk alleen nog op het verouderde Windows XP. Dan is het zaak om de besturing te vervangen met een PLC die met de huidige besturingssoftware geprogrammeerd kan worden.

Vervang wanneer het uitkomt

Soms zijn er specifieke componenten in een machine die niet één-op-één vervangbaar zijn. Het is verstandig om een expert te raadplegen die op de hoogte is van de beschikbaarheid van deze componenten. Wanneer de machine in onderhoud is of tijdens de avonduren of het weekend, kun je het betreffende component vervangen. Hierdoor zal een storing die door dit component veroorzaakt kan worden, al flink worden uitgesteld. Als er dan toch een storing optreedt bij dit component, dan kun je deze veel sneller vervangen voor een nieuw onderdeel.

Optimaliseer besturingssystemen

De besturingssystemen zijn soms gedateerd, maar hier valt vaak nog veel winst te behalen. Moderne machines moeten vaak veel meer informatie verstrekken dan dat ze daadwerkelijk doen. Je moet instellingen kunnen aanpassen en bij een storing moet je precies kunnen zien wat er mis is. Helaas zijn ervaren operators schaars. Soms moet een technicus of operator zonder specialistische kennis proberen te achterhalen wat er aan de hand is terwijl de besturing van de machine dit al weet. Laat het daarom de machine vertellen!

Maak de machine slimmer

Een machine kan vaak veel slimmer worden gemaakt, zodat je preventief kunt ingrijpen in het proces om fouten te voorkomen of op de juiste manier kunt melden. Het is mogelijk om cruciale punten in het proces te analyseren en daar extra controlepunten in te bouwen. Op die manier ontvang je meldingen op belangrijke momenten of kun je deze punten afzonderlijk monitoren.

Preventief in plaats van reactief

Een andere effectieve methode is het op afstand monitoren van de prestaties van een machine. Dit kan op een basaal niveau, waarbij je simpelweg controleert of de machine wel of niet produceert. Je kunt het echter ook veel gedetailleerder aanpakken, waarbij verschillende monitoringssystemen worden gebruikt. Zo ontvangt het management, de productieafdeling en de technische dienst allemaal specifieke gegevens. Bijvoorbeeld: de technische dienst kan zien dat een klep binnen 2 seconden geopend moet zijn, maar er 4 seconden over doet. Dit duidt op een mogelijke vervanging van de klep. De productieafdeling daarentegen is vooral geïnteresseerd in de productiecapaciteit van de machine, terwijl het management de algehele prestaties van de machine wil weten.

Door deze tips toe te passen, kun je de uptime van industriële installaties maximaliseren. Het minimaliseren van de downtime en het verlengen van de levensduur van machines is essentieel voor een soepele werking van industriële processen. Blijf niet stilstaan, maar investeer in de optimalisatie van je installaties. Op die manier ben je klaar voor de toekomst en voorkom je onnodige stilstand en achteruitgang.

Ook aan de slag met deze tips en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.