Onze opdrachtgever Refresco in Bodegraven had ruim tien productielijnen waarlangs industriële pc’s (IPC) aangesloten moesten worden. Op deze pc’s moesten hardware koppelingen naar de vulmachines gemaakt worden. Hiermee konden de Overall Equipment Effectiveness worden afgelezen en verzameld. Er waren wel wat eisen gesteld en de operators leken een tikkeltje achterdochtig.

De industriële pc’s moesten spatwaterdicht zijn en robuust genoeg zijn voor het werk van de operators. Hun handen waren namelijk regelmatig besmeurd met vruchtensappen. Dat belemmerde ook het invoeren van de gegevens. De industriële pc’s moesten vanuit verschillende richtingen bediend kunnen worden. Dat betekende dat de constructie waaraan de pc’s hingen, in alle richtingen verdraaid moesten kunnen worden. Ook moest er een bekabeling worden aangebracht, zodat de pc’s beheerd en geback-upt konden worden door de ICT-specialisten van Refresco. Uiteraard moest er bij elke IPC een waterbestendige laagspanningsvoeding komen. Veiligheid staat namelijk hoog bij hen in het vaandel.

Na een uitgebreid intakegesprek heeft FBI een aanbieding gedaan voor het plaatsten en aansluiten van de IPC’s. Samen met de IT-specialisten van de organisatie moesten wij deze pc’s tevens operationeel houden. Al met al vergde het flink wat uitzoekwerk, engineering, planning en spierkracht. Maar binnen de afgesproken tijd draaiden alle industriële pc’s als een zonnetje.

Vooraf leverde de opdracht eerst wat spanningen en achterdocht bij de operators op. De operators dachten namelijk dat zij extra werkzaamheden moesten verrichten om meer informatie te kunnen verzamelen. Toen zij eenmaal merkten dat de werkzaamheden juist makkelijker werden, was iedereen uiteraard zeer tevreden. Niet lang daarna hebben wij ook op andere vestigingen van Refresco industriële pc’s aangesloten. Inmiddels zijn deze IPC’s weer door ons vervangen. Ook industriële pc’s hebben nu eenmaal niet eeuwige leven. De voeding- en koppelkastje zijn overigens nog steeds in gebruik. En de operators zijn ook nog steeds in de gloria omdat zij zonder extra werk, meer voor elkaar krijgen.

Wil jij als hoofd technische dienst ook verbetering doorvoeren zonder dat dit extra werk voor de operators vergt? Neem dan vrijblijvend contact met ons.

Ferry Balvert