Als hoofd Technische Dienst wilt u zo min mogelijk geld en inspanning uitgeven aan uw machinepark. Dat klinkt logisch. Soms wordt een manager echter beperkt in het optimaal uitvoeren van zijn taak door een te klein budget. Of soms weet hij het belang van bepaalde zaken niet. Een andere mogelijkheid is dat hij niet exact kan berekenen wat een bepaalde investering nu echt oplevert. Dat is namelijk ook niet altijd even eenvoudig. Wat kan hij in een machine investeren en wat levert dat op, ook op de lange termijn?

Praktijkcase

Wij hebben een mooi voorbeeld van een praktijkcase waarin een manager blij verrast werd. Het bedrijf had een oudere machine met een verouderde besturing. Wij hebben voorgesteld de complete machinebesturing te vervangen. Budgettair was dat een probleem, want ‘ze hadden er al zoveel aan verspijkerd’. Hij had wat bedenkingen over de uitvoering van het oplappen van de oude machine. En dat had ik eerlijk gezegd ook. Op de vraag ‘hoeveel besparing levert die nieuwe besturing dan op?’ kon ik onmogelijk antwoord geven omdat ik niet alle verlieskosten kende maar ik overtuigde hem wel dat het meer was dan hij kon bedenken.

Snelle service

Gelukkig heeft hij het budget rond kunnen krijgen en mochten wij de besturing vervangen. Vrijdag is Ferry Balvert Installaties met het project gestart. Maandagochtend kon de machine weer in productie. Vanaf het moment dat de machine was gestart, heeft hij die dag geen minuut stil gestaan. Voorheen had dezelfde machine zeer regelmatig problemen waardoor de machine niet draaide. Aan de machine stonden zo’n 20 man met elk hun eigen handeling aan het productieproces. Bij uitval van de machine bleven die vaak verbouwereerd achter; zij wilden gewoon lekker door werken. Toen we als test de snelheid van de machine met 20% opvoerde, bleek het voor de operator nog prima te behappen. Er kwam dus 20% meer productie uit de machine. Ook de monteurs van het bedrijf – die voorheen eigenlijk de hele dag rond die machine probleempjes aan het oplossen waren – hadden ineens tijd voor andere dingen waar ze voorheen niet aan toe kwamen.

Onbetaalbaar

In de weken daarna merkte de manager wat het allemaal opleverde. Meer productie, minder stress, meer tijd voor andere klussen, en een veel betrouwbaardere machine. De manager zei weken later letterlijk: “Dit hadden we jaren eerder moeten doen.” Een onbetaalbare opmerking eigenlijk. Want soms kan je met enkele aanpassingen aan dezelfde machine, dubbel zoveel productie draaien. Weten hoe Ferry Balvert Installaties u daarbij kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ferry Balvert

Leave a Reply