Mensen vragen mij soms of mijn werk niet saai is. Ik ben immers de hele dag alleen maar met machines bezig. Ik zeg dan altijd dat dat mij juist wel goed uitkomt. Ik denk dat ik niet echt een mensenmens ben. Ik zie mezelf ook niet in een winkel spullen verkopen of in een medisch centrum mensen behandelen. Maar ben ik dan geen mensenmens?

Soms heb ik contact met een norse, in zichzelf gekeerde operator die gebrekkig Nederlands spreekt. De andere keer praat ik met een overgewaardeerde yup die op school misschien de beste van zijn klas was, maar die van machines minder snapt dan in eerste instantie lijkt. Als techneut moet je er dan maar achter zien te komen wat er aan een machine mankeert. Of in geval van een modificatie, wat er aan de machine verbeterd kan worden. Want geloof me, juist die mensen weten dat. Ook al hebben zij er niet voor gestudeerd, zij staan de hele dag bij die machine. Alleen door met mensen te praten, snappen wij de oorzaak van het probleem.

Juist door met de mensen te praten die een installatie beheren of bedienen, komen wij tot een ontwerp of verbetering van een machine, Het resultaat is dat de operators weer fijner met hun machine kunnen werken. Het is ook altijd weer leuk om na een update van een machine, iemand blij te zien door de extra dingen die je ‘erin gestopt hebt’.

En even tussen ons. Ook al twijfel ik soms of ik een mensenmens ben, ik ben in ieder geval niet echt super in netwerken met mensen. Zelfs als dat via het schrijven van een blog kan. Dat is eigenlijk raar want volgens ‘de regels van het netwerken’ heb ik een aantal skills die uitermate geschikt zijn om te netwerken. Maar het lukt me zelden om zomaar op iemand af te stappen die ik nog niet ken. Of een goed gesprek te beginnen met iemand die op mij afkomt.

Als ik erover nadenk, en nu wordt het echt heel persoonlijk, komt dat waarschijnlijk omdat ik op één of andere manier slecht kan omgaan met een afwijzing. Dat gevoel vind ik zo vervelend dat ik dan maar liever geen contact zoek of hulp vraag. Dan krijg ik tenminste geen afwijzing. Vreemd eigenlijk, want elk mens krijgt vaker ‘nee’ dan ‘ja’ als antwoord op een vraag naar hulp of contact. Dus, ben jij een mensenmens zoals ik. En ben je op zoek naar hulp of contact over een probleem of verbetering aan machines? Stuur gewoon een mailbericht. Ik kom graag vrijblijvend langs om kennis te maken. Als mensenmensen onder elkaar.

Ferry Balvert