Data wordt steeds belangrijker, ook op fabrieksvloeren. Er zijn inmiddels zoveel sensoren die meer data genereren dan waar gebruik van wordt gemaakt. Door juist deze informatie van machines op te halen, en hier met een getrainde blik naar te kijken, kun je downtime verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Real-time machine monitoring moet dus niet onderschat worden.

Met real-time monitoring wordt een systeem gebouwd waarbij alle realtime data, zoals temperatuur en rotatiesnelheid, direct van de machine worden verzameld. Deze gegevens vormen de basis voor het minimaliseren van downtime en het verbeteren van de productiviteit.

Verzamel belangrijke informatie uit machines

Stel je hebt een inductieve opnemer die metaal detecteert. Tegenwoordig kun je deze opnemer lezen en precies zien op welk punt hij het metaal registreert. Zo kun je veel meer informatie uit de machine halen, zoals de reactie op verschillende afstanden en de invloed van veroudering op de prestaties. Door deze informatie te analyseren, kun je bepalen welke onderdelen mogelijk problemen (gaan) vertonen.

Analyseren van machinegegevens

Vaak worden waarden zoals snelheden en afwijkingen per gemaakt pakket niet volledig benut. Met real-time monitoring kun je deze gegevens gebruiken om patronen te identificeren en afwijkingen op te sporen. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom een machine op bepaalde dagen minder nauwkeurig is dan op andere dagen, bijvoorbeeld door variaties in luchtkwaliteit of machineomstandigheden.

Automatisering van monitoring processen

Hoewel het halen van gegevens uit machines tijd kost, kan dit proces worden geautomatiseerd. Door een programma op de achtergrond te laten draaien, kunnen belangrijke waarden worden bijgehouden en kan automatisch een rapportage worden gegenereerd. Zo kun je de oorzaak van storingen sneller identificeren en deze voorkomen.

Een voorbeeld uit de praktijk dat hierop aansluit is die van een foliemachine. Deze doet ergens folie omheen en dat gaat eens in de zoveel tijd mis. De kans is best groot dat die storing veroorzaakt wordt door een raam dat ergens openstaat, een ventilator die aanstaat of een heftruc die langsrijdt, dan waait dat plasticje, dat altijd op dezelfde plek hoort te vallen, weg waardoor er een storing/afwijking optreedt. Als je alleen naar de machine zelf kijkt, en niet naar de omstandigheden, zul je deze storing niet snel oplossen.

Menselijke rol in probleemanalyse

Het analyseren van de rapportages en het bekijken van de volledige situatie vereist echter menselijke expertise. Niet elke downtime is het gevolg van een technische storing; soms is onderhoud of afstemming tussen machines vereist. Deze menselijke probleemanalyse is essentieel om de juiste beslissingen te nemen en de productiviteit te optimaliseren.

Wil je iemand die met een getrainde blik met je meekijkt naar de verbetermogelijkheden op je productievloer? Wij laten je graag zien hoe je data in kunt zetten om niet alleen je downtime te verminderen maar al je processen te optimaliseren voor een hoger rendement. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.