Oorzaak en gevolg, ze zijn overal in de wereld terug te vinden maar als deze twee factoren niet op elkaar aansluiten op een fabrieksvloer, loop je flink wat rendement mis. Om dit op te lossen moet je iemand over de vloer hebben lopen die verder kijkt dan zijn neus lang is en die interesse heeft in probleemanalyse. Met zo iemand in je team, kun je je productiviteit én je rendement verhogen.

Het belang van probleemanalyse

Het oplossen van problemen in productieprocessen kan een tijdrovende klus zijn. Soms duurt het een eeuwigheid voordat een oplossing daadwerkelijk wordt geïmplementeerd vanwege bureaucratie en trage besluitvorming. Neem bijvoorbeeld het probleem van een scheve tray die de stapelaar bereikt. Als deze niet perfect vierkant is, ontstaat er een probleem tijdens het stapelen. Het kost tijd en moeite om dit probleem te analyseren en vervolgens de bevindingen bij de juiste persoon te krijgen voor actie. Vaak wordt er gefocust op het bestrijden van het probleem, in plaats van het voorkomen van de oorzaak.

Fingerspitzengefühl in probleemanalyse

Het oplossen van dergelijke problemen vereist een scherp oog en een nauwkeurige aanpak. Het komt neer op fingerspitzengefühl, waarbij kleine afwijkingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld bij het omzetten van het productieformaat, is het bij het bovenstaande voorbeeld cruciaal om de machine-instellingen nauwkeurig te controleren om stabiel stapelen te garanderen. Dit vereist een gedetailleerde blik en kost tijd, maar leidt vrijwel altijd tot verbetering van het rendement.

Iemand die een geoefende blik heeft voor probleemanalyse, zal alle aspecten meenemen in het zoeken naar verbeteringsslagen en oplossingen. Deze persoon weet dat er meerdere factoren mee kunnen spelen bij een storing of mindere resultaten en zal dus niet alleen kijken naar de machine zelf maar naar het hele proces en alle afzonderlijke onderdelen.

Verbetering van rendement en productiviteit

Het investeren in probleemanalyse betaalt zichzelf keer op keer terug. Het verbeteren van machine-instellingen zorgt ervoor dat operators efficiënter kunnen werken en meer tijd hebben voor andere taken, zoals machine-onderhoud of opleiding. Hierdoor neemt niet alleen de productiviteit toe, maar ook het werkplezier van de operators. Bovendien leidt een beter afgestelde machine tot een hoger rendement en een gestroomlijnde productie.

Probleemanalyse is een cruciale investering voor fabrieken die streven naar efficiëntie en rendementsverbetering. Wil je ook zeker weten dat je de juiste blik op de werkvloer hebt? Wij komen graag bij je langs om efficiëntieslagen in jouw proces op te sporen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.