In welke sector je ook actief bent, efficiëntie is altijd van groot belang. Daarnaast moet er natuurlijk ook op gelet worden dat je, binnen het budget dat je hebt, zo optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden. In zo’n geval is het fijn als er een partner naast je staat die met je meedenkt en op zoek gaat naar een budgetvriendelijke oplossing. In deze blog gaan we graag in op een van onze cases, waarbij we voor een prijsvriendelijke oplossing hebben gezorgd die een groot effect had voor onze klant.

De situatie

Om te voldoen aan de eisen van het E-merk, waren er ook specifieke eisen aan het wegen van drankpakken verbonden. Het gewicht van een pak moest 4x per uur worden gecontroleerd én er moest per 1000 pakken een extra controle worden uitgevoerd. Deze frequente controles vroegen om een efficiënt en kosteneffectief systeem om aan deze eisen te voldoen.

De kostbare optie

Bij de fabrikant van de vulmachine was er inderdaad een systeem beschikbaar om deze wegingen uit te voeren. Helaas ging dat gepaard met een aanzienlijk prijskaartje van €80.000. Met drie van deze vulmachines in gebruik, zou dit een aanzienlijke financiële last betekenen.

De simpele, slimme oplossing

FBI besloot om zelf een oplossing te ontwikkelen en schreef een eigen besturing die simpel maar doeltreffend was. Deze besturing zorgde ervoor dat er een teller werd geïntegreerd om het aantal verpakte producten bij te houden, evenals een timer om de tijd sinds de laatste weging te registreren. Als het tijd was voor een weging, ging er een zoemertje af en werd er een lampje geactiveerd, waardoor de operator direct wist dat het tijd was om te wegen.

De operator moest vervolgens de zoemer fysiek uitdrukken om alle timers en tellingen te resetten, zodat het hele proces opnieuw kon beginnen.  Deze simpele maar doeltreffende aanpak betekende dat het personeel altijd op de hoogte was van het moment waarop een weging nodig was. Dit scheelde ook in het tijdsmanagement van operators. Hierdoor hoefden ze de tijd en de hoeveelheid pakken niet zelf in de gaten te houden maar konden ze precies zien hoeveel tijd er nog tussen wegingen zat. Hierdoor kunnen pauzes of andere werkzaamheden een stuk efficiënter worden ingepland.

De kracht van zelfredzaamheid

Deze casestudy van FBI toont aan dat zelfredzaamheid en creativiteit soms de beste oplossingen opleveren, zelfs met beperkte financiële middelen. Door eenvoudige technologie slim te benutten, wist FBI de gewenste wegingen uit te voeren zonder de exorbitante kosten van kant-en-klare systemen. Dit is een goed voorbeeld van hoe slim budgetbeheer en inventiviteit kunnen leiden tot uitstekende resultaten.

Ook klaar om een kosten- en tijdsefficiënte oplossing voor je processen te vinden? Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden of lees in onze blog wat je zelf aan verbeteringen kunt doorvoeren.