Ik zeg wel eens ‘als je een operator op een bankje naast zijn machine ziet zitten, dan weet je dat het goed gaat’. Ondanks dat dit voor werkgevers misschien niet het meest ideale is, laat dat beeld wel zien dat alles loopt zoals het hoort te lopen en dat alle processen op elkaar afgestemd zijn. Tenslotte ga je op zoek naar de weg van de minste weerstand om zo tot een slimme en effectieve oplossing te komen voor een probleem. Dat is ook precies hoe ik in mijn dagelijkse leven te werk ga.

De meest voor de hand liggende oplossing is niet altijd de beste. Een voorbeeld hiervan was toen we een nieuwe CIP-installatie (Cleaning In Place) gingen plaatsen bij een bedrijf. Deze schoonmaakinstallatie moest aan meerdere machines gekoppeld worden. Deze CIP-installatie kwam echter op een andere locatie te staan dan de oude. Dit betekende dat de gekoppelde machines opnieuw aangesloten moesten worden én dat deze nog communiceerden via verouderde technologie. De meest voor de hand liggende oplossing leek om alle machines door middel van meterslange kabels op de nieuwe CIP-installatie aan te sluiten. Maar er was een betere en veel minder tijdsintensieve oplossing mogelijk.

Minder werk is efficiënter

Hoe ik op zo’n moment te werk ga, is door te kijken naar welke oplossing het minste werk kost. Een ‘lui’ iemand zoekt tenslotte de weg van de minste weerstand. Daarom hebben we een oplossing gevonden in het plaatsen van een Remote I/O Kast op de plek van de oude CIP-installatie. Hier werden één voor één alle installaties op aangesloten en deze werden ook meteen omgezet naar de nieuwe communicatie. De uitgebreide kennis die wij van de oude CIP-installatie hadden, kwam uitstekend van pas bij het overzetten en testen van alle machines op de nieuwe CIP. De nieuwe CIP-installatie kon hierdoor naadloos op deze ROI worden aangesloten, zonder meters kabel of moeilijke technische aanpassingen.

Samenhang

Het vinden van de juiste oplossing in elke setting hangt met verschillende elementen samen. Zo droeg de uitgebreide kennis van de oude CIP-installatie bij aan het overzetten naar een nieuw systeem maar zorgde een kennersblik ervoor dat er geen grote ingrijpende werkzaamheden nodig waren om alle systemen opnieuw aan te sluiten.

Deze kennersblik laat zich op alle vlakken van automatisering en optimalisering gelden. Of het nu gaat om het verbeteren van een werkproces van een operator tot aan het optimaliseren van een machineproces: zodra je weerstand opmerkt in deze processen, is dat vaak een teken dat hier aandacht aan besteed moet worden.

Ook benieuwd welke processen er binnen jouw bedrijf geoptimaliseerd kunnen worden? Neem dan contact op voor een consult.