Tips om de levensduur van machines te verlengen

Elke organisatie wil natuurlijk zo lang mogelijk gebruik maken van hun machinepark. Vaak schrijft men kostbare machines af in een periode van 10 jaar. Als je een nieuwe machine koopt dan wil je natuurlijk dat de machine zo lang mogelijk goed blijft functioneren. Dat begint bij een goed ontwerp van de machine. Om te zorgen voor een langere levensduur van je machines, moet je wel weten wat je kunt doen om veroudering tegen te gaan. Tijdens de levensduur is het al noodzakelijk om acties te ondernemen om veroudering tegen te gaan.

Verwijder stof- en vuilresten regelmatig

Machines staan vaak in een ruimte waar na verloop van tijd stof en vuil zullen ophopen. Deze stof- en vuilresten kunnen gemakkelijk in je machine komen en onnodig schade veroorzaken. Als stof tussen bewegende delen komt, kan het slijtageproces worden versneld. Ook kunnen de prestaties van machines daardoor verminderen. Haal vuil dus regelmatig weg.

Belast de machine niet te zwaar

Het grootste deel van storingen aan machines komt door overbelasting. Dat kan wanneer je meer van de machine vraagt dan deze aan kan en de motor daardoor bijvoorbeeld verbrandt. Een te zware belasting van de machine kan ook ontstaan door het gebruik van (bijna) versleten onderdelen. Als je de levensduur van je machine wilt verlengen, voorkom dan overbelasting en vervang kwetsbare onderdelen.

Zorg voor tijdig onderhoud

Hoe netjes je ook met de machine omgaat, iedere machine heeft onderhoud nodig. Goed onderhoud is essentieel voor de levensduur van een machine. Niet alleen voor een hoge productie maar ook voor de veiligheid van je medewerkers. Niet alle directies zijn zich hier echter bewust van. Besparen op onderhoud betekent roofbouw op de levensduur van je machines. Met een tyrapje of klap met een hamer draait de machine soms wel weer even. Maar het niet juist oplossen van een storing kan de levensduur van je machine sterk verkorten. De meest simpele manier om erachter te komen of je machine aan onderhoud toe is, is door de prestaties van het apparaat in de gaten te houden. Op een gegeven moment kan het gebeuren dat de machine minder gaat presteren of een ander geluid maakt.

Vervang tijdig onderdelen die slecht te verkrijgen

Sommige machines gaan tientallen jaren mee. Vaak doordat ze tijdig worden onderhouden en niet worden overbelast. Niet alle onderdelen gaan tientallen jaren mee en moeten in de loop der tijd worden vervangen. In de praktijk maken wij regelmatig mee dat een machine moet worden afgeschreven omdat kritische onderdelen niet meer te verkrijgen zijn. Leg daarom een lijst met kritische onderdelen aan in de documentatie van de machine. En zorg ervoor dat je altijd kunt beschikken over reserve onderdelen die kritisch zijn voor de levensduur van je machine.

Voor vakkundig onderhoud en reparaties kun je uiteraard bij FBI terecht. Datzelfde geldt uiteraard ook voor het aanvragen van een offerte bij vervanging als een machine echt aan zijn einde is. Voor vragen kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij denken graag mee om kosten te besparen en productie te verhogen of op peil te houden.

Ferry Balvert