In een productiebedrijf is betrouwbaarheid van een machine of installatie uiterst belangrijk. Stilstand van een machine zorgt altijd voor vertraging van de productie. En dat kost geld. Onderhoud is de meest geijkte methode om stilstand van de productielijn te voorkomen. Maar sommige zaken zijn duidelijk, sommige niet. Als een machine begint te piepen, is het wel duidelijk dat er iets defect is of binnenkort gaat. Of dat er ten minste gesmeerd moet worden. Lastiger is het om te detecteren dat er onderdelen in de besturing slijten. Vaak uit zich dat in vage storingen die heel af en toe voorkomen. In dat geval heeft de operator niet eens de hulp van een technicus nodig. Toch kost dit vaak al productierendement en is dit een voorbode dat er binnenkort een groter probleem ontstaat.

Praktijkcase

Zo hebben wij klanten die machines hebben waarin relaisschakelingen de beweging van de machine verzorgen. Dat gaat lange tijd goed maar op enig moment komen er steeds vaker kleine, vage verstoringen. In veel gevallen is dat prima te voorkomen door eens kritisch te kijken naar de veel schakelende relais. Er zijn vaak allerlei aanwijzingen welke relais dat zijn Soms is het slim om gewoon een tijdje voor een schakelpaneel te staan en te kijken of luisteren wat er eigenlijk gebeurt tijdens productie.

Proactief

Wij maken vaak een lijst van de relais die veel schakelen of het zwaar hebben. Door deze relais periodiek preventief te vervangen – bijvoorbeeld tijdens een stilstand van de machine – kun je vaak veel kleine en later grote verstoringen voorkomen. Het kost even wat tijd en aandacht, en het vervangen is ook niet gratis, maar uiteindelijk voorkomt u dat u problemen moet oplossen tijdens dure productietijd. Wilt u ook liever problemen voorkomen dan ze op te lossen? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag proactief met u mee.

Ferry Balvert

Leave a Reply