In de wereld van energiemanagement is de inkoopafdeling vaak de grootste boosdoener als het gaat om falende resultaten. Ze letten vaak niet op het energieverbruik van machines en kijken alleen naar de kosten. Dit is waar de Technische Dienst (TD) in beeld komt. Het is van cruciaal belang dat zij betrokken worden bij het inkoopproces.

Bij de aanschaf van een machine door de inkoopafdeling is nauw overleg met de TD essentieel. Het is mogelijk om een prachtige machine aan te schaffen, maar als deze constant defect raakt op de werkvloer, zal de TD hier niet blij mee zijn.

Technische dienst kent de details

De TD richt zich op verschillende aspecten, zoals de productiecapaciteit van een machine, hoe goed deze te onderhouden is, hoeveel onderhoud er nodig is en of de onderdelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ook wordt gekeken naar de beschikbaarheid van experts die storingen aan de machine kunnen repareren. Het doel van de TD is ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien. Ze weten waar ze op moeten letten en welke factoren belangrijk zijn voor een succesvolle werking van de machines.

Kent iemand de machine?

De TD is goed op de hoogte van de aanwezige experts binnen het bedrijf. Ze weten of er personeel in dienst is dat bekwaam is in het repareren van specifieke machineonderdelen. De inkoopafdeling kan een bepaalde machine aanschaffen, maar als niemand in het bedrijf het concept begrijpt, kan dit leiden tot extra downtime.

TD is op de hoogte

Het Hoofd Technische Dienst heeft een sterke interesse in techniek. Ze doen kennis op uit vakbladen en bezoeken beurzen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Hierdoor kijkt de TD op een heel andere manier naar machines. Een technisch expert moet betrokken worden bij het aankoopproces.

Door de betrokkenheid van de Hoofd Technische Dienst bij de inkoop van nieuwe machines te waarborgen, kunnen belangrijke factoren zoals energiezuinigheid, onderhoudsgemak en beschikbaarheid van onderdelen worden meegenomen in de besluitvorming. Een nieuwe machine kan bijvoorbeeld goedkoper zijn in de aanschaf, maar gebruikt in de praktijk bijvoorbeeld 25% meer energie dan een duurdere variant. Uiteindelijk ben je hierdoor dus duurder, en minder duurzaam door uit. De betrokkenheid van TD leidt tot een meer doordachte en efficiënte aanschaf van machines, met als resultaat een soepel draaiende operationele omgeving met minder downtime.

De waardevolle kennis en expertise van de Hoofd Technische Dienst mogen niet over het hoofd worden gezien bij de inkoopbeslissingen. Het is van essentieel belang dat zij actief worden betrokken bij het proces, zodat het bedrijf de juiste keuzes kan maken en optimaal kan profiteren van de nieuwe machines.

Meer handige tips lezen? Kijk dan eens op onze blog pagina of lees onze cases!