Het is wit en onzichtbaar? Een raadsel dat ik in mijn jeugd van een vriend kreeg. Ik moest daar aan denken omdat ons vak vaak onzichtbaar is en daardoor ondankbaar lijkt. Als schilder kun je bijvoorbeeld trots op je werk zijn als je ziet wat het resultaat is als je klaar bent. Wij hebben dat niet vaak. Toch besteden wij veel tijd aan een zorgvuldige uitvoering van een project. Waarom dan toch onzichtbaar? Onze opdracht bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Tekenen, engineering, overleggen, vastleggen van specificaties enzovoort. Vervolgens bouwen we de schakelkast, doen de deur dicht, en laten een mooie draaiende machine achter. Zonder onze inspanning en onze mooie schakelkast zou de machine niets doen. Zonder schema was die kast nooit gebouwd. Zonder PLC-programma werkt de machine sowieso niet.

Programmeren is ook zo’n ding. Druk op start dan moet hij starten, en druk op stop en hij moet stoppen. Zeker, maar wat als er iets mis gaat in de machine? Wat moet een operator dan doen? En welke melding moet de machine dan geven zodat een operator of monteur weet wat hij moet doen? En HMI-programmeren is complexer dan het lijkt. Een hoofd technische dienst verwacht dat zowel een operator als een monteur de juist info krijgt. Ook het bedienen moet voor de operator intuïtief zijn zodat een opleiding niet nodig is. Daarvoor moeten zowel in het hoofd van de operator alsin die van een monteur kruipen.

Maar je went eraan dat de lasser en de mechanische monteur het meeste werk lijken te doen. Grofweg 80% van ons werk gebeurt ‘achter de schermen’ en slecht 20% is zichtwerk en zelfs dat verstoppen we achter een schakelkastdeur. Zonde eigenlijk dat niet iedereen dat ziet. Desondanks ben ik blij dat ik geen schilder ben geworden. En oh ja, het is wit en onzichtbaar? Een fles melk om de hoek. Onmiskenbaar lekker, ook als je deze niet ziet!

Mogen wij u nog meer vertellen over ons vaak onzichtbare werk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ferry Balvert

Leave a Reply