Met elke nieuwe generatie die toetreedt tot de arbeidsmarkt, verandert er een hoop. Dat geldt ook voor het toetreden van Gen-Z tot de arbeidsmarkt. Deze jonge professionals, geboren tussen het midden van de jaren 1990 en begin 2010, brengen nieuwe perspectieven en prioriteiten naar de werkplek. Met het dringende werknemerstekort in de technische sector is het van cruciaal belang deze generatie jonge werknemers op de juiste manier aan te trekken én ze vervolgens weten te behouden.

1. Purpose-driven technologie

Gen-Z hecht veel waarde aan organisaties met een positieve maatschappelijke impact. Technische bedrijven kunnen deze voorkeur omarmen door te laten zien hoe hun innovaties bijdragen aan duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en andere relevante doelen. Integreer deze doelstellingen in de bedrijfscultuur en communiceer ze duidelijk naar potentiële Gen-Z-werknemers.

2. Flexibiliteit in werkomgeving

Geef Gen-Z-werknemers de flexibiliteit die ze verlangen. Technische bedrijven kunnen investeren in geavanceerde technologieën die het mogelijk maken om op afstand te werken. Door flexibele werkschema’s aan te bieden, kunnen medewerkers een betere balans vinden tussen werk en privéleven, wat essentieel is voor hun welzijn.

3. Continue ontwikkelingsmogelijkheden

Technische bedrijven moeten een cultuur van voortdurende ontwikkeling bevorderen. Dit kan variëren van technische trainingen tot mentorprogramma’s. Zorg ervoor dat Gen-Z-werknemers toegang hebben tot leermogelijkheden die hen helpen hun vaardigheden te verbeteren en hun carrière te bevorderen. Bied duidelijke paden voor professionele groei, zoals het faciliteren van de overgang van bijvoorbeeld een magazijnbediende naar een monteursrol.

4. Luister naar de werknemers

Gen-Z wil gehoord worden. Bedrijven in de technische sector moeten actief luisteren naar de wensen en ambities van jonge sollicitanten. Dit betekent niet alleen tijdens het sollicitatieproces maar gedurende de hele loopbaan. Houd regelmatig gesprekken over individuele doelen en pas de carrièretrajecten aan om aan deze wensen te voldoen.

5. Stimuleer interesse in techniek van jongs af aan

Om de volgende generatie tech-talent aan te trekken, moeten bedrijven investeren in het stimuleren van interesse in technologie op jonge leeftijd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bedrijven samenwerken met scholen om educatieve programma’s te ondersteunen of demonstraties te geven over hoe leuk techniek kan zijn. Een vroege blootstelling aan technologische innovaties kan de basis leggen voor een levenslange interesse in de sector.

In de moderne arbeidsmarkt draait het niet alleen om wat een werknemer moet doen, maar vooral om wat ze willen doen. Technische bedrijven die de waarden van Generation Z begrijpen en deze integreren in hun bedrijfscultuur, zullen niet alleen in staat zijn om talent aan te trekken, maar ook om dit talent te behouden en te laten gedijen in een steeds veranderende technologische omgeving.

Meer lezen over mogelijke oplossingen voor het werknemerstekort in de technische sector? Download dan ons whitepaper.