Een Cleaning In Place-installatie (CIP) verzorgt de reiniging van de binnenkant van machines. Een CIP wordt gebruikt om tanks, mixers, vullers, buffertanks en de leidingen daaromheen te reinigen en te desinfecteren. Toen er bij een van onze opdrachtgevers een nieuwe CIP-installatie op een totaal andere locatie dan de oude CIP bij moest komen, kwam de uitdaging om de oude CIP naadloos op de nieuwe CIP aan te laten sluiten.

Het reinigen van de machines voor frisdranken gebeurt in meerdere stappen. De operator kan kiezen in hoeveel stappen er gereinigd moet worden. Ze kunnen voorspoelen, logen, naspoelen en desinfecteren. Na het voorspoelen en logen, komt altijd naspoelen. Tussen de stappen door wordt vaak gedraind. Het stapsgewijs reinigen is best complex. Je wilt namelijk niet dat er veel vermenging van de verschillende reinigingsvloeistoffen plaatsvindt. En je wilt zo weinig mogelijk water verspillen!

Hergebruik

Het relatief schone naspoelwater kun je prima gebruiken als voorspoelwater. Als je goed hebt voorgespoeld, kun je de loog zeker nog hergebruiken. Alleen het eerste beetje loog gooi je weg en het laatste beetje voeg je bij het voorspoelwater. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat in de mixer niet alles door elkaar gemixt wordt. Tijdens de reiniging moeten de installaties (zoals de mixer) dus ook zorgen dat de mixfases zo klein mogelijk blijven. Dat moet gecommuniceerd worden met de CIP-installatie, die meestal ‘de baas is’ maar wel moet weten hoever ‘de medewerker’ is.

Uitdaging

De oude CIP naadloos op de nieuwe aansluiten was zeker een uitdaging. Het gaat om veel aangesloten machines die soms al 20 jaar oud waren, met een flink aantal commando’s. Daarbij was het ook niet altijd even duidelijk waar de aansluitingen waren. We wisten wel wat de besturing deed, omdat deze in de oude CIP aangesloten waren. Om allemaal nieuwe kabels te trekken – of om de gehele communicatie op het huidige technische niveau te brengen – was te complex. Om die reden werden wij door de leverancier gevraagd een oplossing te bedenken.

Oplossing

Wij hebben voorgesteld om een Remote I/O kast (RIO) van de nieuwe CIP te plaatsen op een plek waar alle kabels van de verschillende installaties naar de oude CIP werden gebracht. Vervolgens zouden we de installaties één voor één aansluiten. Dus: loshalen in de oude CIP, iets inkorten, en aansluiten op de nieuwe RIO. Op het moment dat een installatiedeel op de nieuwe CIP kon worden aangesloten, hebben wij voor dat deel de wissel van oud naar nieuw gedaan. Daarna konden we dat deel testen.

Het resultaat was een naadloze overgang van de oude CIP naar de nieuwe CIP zonder veel kabelwerk. Het overzicht blijft, want er wordt maar op één plek gecommuniceerd: de nieuwe RIO. In de oude installaties hebben we geen aanpassingen gedaan. In de oude CIP zijn ook geen wisselingen van aansluitingen geweest. Dat wil je ook niet in oude installaties. Het voordeel was dat wij in het verleden de oude CIP hadden gebouwd. Kortom: onze uitgebreide kennis van de oude CIP kwam goed van pas.

Wil je weten wat oude kennis, expertise en ervaring waard kan zijn? Wij komen graag langs voor een vrijblijvende presentatie. Maak vandaag nog een afspraak.

Ferry Balvert