Met name de maakindustrie moet zich grote zorgen maken over het tekort aan technisch personeel. Zij moeten zich realiseren dat er snel iets moet gebeuren om een groot probleem te voorkomen. Zonder techneuten staat hun productie op enig moment stil of zal het ten minste minder rendabel verlopen. Dit is de eerste van twee blogs om aandacht te vragen voor het tekort aan vakkundige medewerkers.

Als ik aan mijn klanten vraag waar ik hen het meest mee zou kunnen helpen, hoor ik steeds vaker ‘aan personeel’ en dan elektrotechnisch personeel. Verwonderlijk is het dan dat zij vaak passen als ik vraag om een stagiaire of trainee in te zetten. Zij willen hun geld niet aan de opleiding van het personeel van een ander uitgeven, heb ik wel eens te horen gekregen.

Breed vakgebied

Mijn vakgebied is zeer breed. Je moet elektrotechnische kennis hebben om een goed functionerende installatie of schakelkast te maken. Daarnaast moet je de normen kennen. En dat zijn er veel. Je moet mechanische kennis hebben, zodat je weet en snapt wat je moet laten bewegen in een machine of proces. Uiteindelijk moet een schakelkast ook gewoon geboord en in elkaar geschroefd worden (mechanisch). Ook kabelgoten plaatsen is gewoon mechanisch werk. Je moet proceskennis hebben, zodat je weet hoe je een proces kan laten werken of verbeteren. Je moet mensenkennis hebben, zodat je snapt hoe je een besturing kunt maken waar een operator fijn mee kan werken. Je moet kennis hebben van computers en netwerken omdat steeds meer zaken met IT aan elkaar hangt.

Scholing

Vroeger had je bedrijfsscholen waar je de kneepjes van het vak geleerd werd. Die zijn er bijna niet meer. Ook had je op school handenarbeid waar je dingen moest maken met je handen. Dat zie je steeds minder. Ik ging met mijn vader mee op klus en zag hoe hij en anderen dingen maakte. Dat mag niet meer vanwege de veiligheid. Op de volle technische scholen had je lange rijen klaslokalen waar je urenlang staal moest bewerken, dagenlang installatiebordjes stond te bedraden, wekenlang PLC-programma’s aan het bedenken was, en dat vier jaar lang. Ik zie dat bijna niet meer? Dat betekent dat de basis om allround techneut te worden ontbreekt of ten minste schaarser is. Wie daar iets aan moet doen, is voor mij onduidelijk. In eerste instantie denk je aan de staat (Nederlandse politiek) maar als je doordenkt heeft ook hier de industrie een taak.

Stageplaatsen

Op school leer je de theoretische basis van elektrotechniek. Je loopt daarna nog stage in de praktijk en je mag hopen dat jouw stagebedrijf de klanten of financiële mogelijkheden heeft om jou te koppelen aan iemand waar je wat van kunt leren. Natuurlijk vinden de meeste begeleiders het leuk om hun kennis over te dragen, maar uiteindelijk kost het ‘de baas’ tijd en dus geld. Jouw stagebegeleider kan zijn werk prima zonder jou doen dus jij bent dan eigenlijk alleen maar ballast. Techneuten hebben het in deze schaarste enorm druk dus tijd om rustig dingen uit te leggen aan een trainee is er ook steeds minder, dat helpt ook niet.

Smeren of stilstaan?

Stagelopen of traineeships is nu nog het enige waar je als techneut de vakkennis kunt leren maar dan moet er wel iemand willen betalen. Bedrijven moeten beseffen dat zij nu extra geld aan techneuten moeten uitgeven in de vorm van trainees en stagiaires. Anders hebben zij straks een groot probleem. Zie het als het smeren van een tandwiel. Als jij geen geld aan vet (opleiding) wilt uitgeven om te smeren, dan loopt het tandwiel uiteindelijk vast en gaat het kapot. Als er vervolgens ook geen kennis meer is om een nieuwe te maken, dan sta je stil.

Mogelijk helpt deze blog om de noodzaak van extra geld duidelijk te maken aan jouw manager en zijn leidinggevenden, Dat wil zeggen, als zij op de lange duur winst willen blijven maken!

Ferry Balvert