Een elektrotechnische tekening is van groot belang voor technische medewerkers om machines en installaties te leren kennen. Deze tekeningen helpen niet alleen bij het begrip van een installatie maar zijn ook onmisbaar bij het opsporen van de oorzaak bij storingen. Een goede elektrotechnische tekening moet daarom aan een paar dingen voldoen.

Denk jij bij een elektrotechnische tekening aan één velletje papier met daarop wat symbolen en notities? Dan zie jij waarschijnlijk een slechte tekening voor je waar je uiteindelijk niet veel aan gaat hebben. Het belangrijkste punt van een goede elektrotechnische tekening is namelijk dat deze volledig en up to date is. Dat betekent dat dit een document moet zijn waarin zaken duidelijk te vinden zijn én makkelijk aangepast kunnen worden.

Van A tot Z vastgelegd

We geven even een voorbeeld. Stel je hebt palletbanen met rollen die de pallets vooruitschuiven en die uiteindelijk op het eind opgepakt worden door een heftruck. Ga je hier een tekening van maken, dan moet je bedenken hoeveel motoren er zijn, wat het doel van de machine is en dat de pallet die eroverheen beweegt geregistreerd wordt zodat de banen beginnen te rollen en de pallet vooruit gaat.

Je stelt jezelf dus een aantal vragen die de basis van je elektrotechnische tekening vormen:

  • Wat voor installatie is het?
  • Hoeveel spanning moet erop staan?
  • Voor welke klant is deze installatie?
  • In welke hal komt deze installatie te staan?
  • Wat is de algemene informatie rondom de installatie met betrekking tot fabricatiejaar en de status ervan?

Opbouw tekening

Een tekening is dus eigenlijk een soort boekwerk dat het volledige beeld van een machine of installatie schetst. Je begint met een inhoudsopgave en een legenda. Zo weet je niet alleen precies waar alles terug te vinden is, maar weet je ook welke coderingen er gebruikt worden en welke kleuren voor welke draden staan. Dit is de plek waar je de logica van een tekening uitlegt.

In het schema zelf neem je vervolgens op welke spanning er in de machine gebruikt wordt, hoe de verschillende installatiedelen veilig en spanningsloos gemaakt kunnen worden en wat de relatie is tussen de verschillende delen van de installatie. Daarnaast neem je hier ook in op hoe de installatie reageert in een geval van nood en hoe je bij vervanging een nieuw onderdeel weer juist aansluit.

Details

Ben jij degene die de tekening maakt? Wees dan zo volledig mogelijk. Is een knop een startknop? Benoem dit dan specifiek in plaats van alleen in de tekening op te nemen dat het een knop is. Zijn er aanpassingen aan de installatie doorgevoerd? Dan moeten deze veranderingen ook opgenomen worden in de tekening. Een digitale versie van de elektrotechnische tekening zorgt ervoor dat er altijd een tekening beschikbaar is die up to date is, in tegenstelling tot een papieren versie die makkelijk kwijt kan raken.

Zijn er installaties op de vloer waarvan de elektrotechnische tekening ontbreekt? Dan helpen we je daar graag mee. Neem contact met ons  op om de mogelijkheden te bespreken.