Met name de maakindustrie moet zich grote zorgen maken over het tekort aan technisch personeel. Zij moeten zich realiseren dat er snel iets moet gebeuren om een groot probleem te voorkomen. Zonder techneuten staat hun productie op enig moment stil of zal het ten minste minder rendabel verlopen. Dit is de tweede blog om aandacht te vragen voor het tekort aan vakkundige medewerkers.

In mijn vorige blog heb ik het probleem van scholing aangekaart. Het bijkomende probleem is dat bij bedrijven steeds vaker managers en projectleiders ingezet worden die afgerekend worden op het resultaat van een relatief korte periode. Of dat er investeerders in een bedrijf werken die een steeds hoger resultaat willen zien. Geld wat je uitgeeft aan iets voor in de (verre) toekomst drukt de opbrengst en dus ‘jouw resultaat’ omlaag dus er wordt regelmatig gedacht ‘dat doet de volgende manager maar’ of ‘dat doen we een volgend project wel’.

Er komt een moment waarop het te laat is. Dat de kennis er niet meer is. Of dat er echt geen tijd meer is voor de overgebleven techneuten om kennis over te dragen. Of dat er geen jonge techneuten meer zijn waaraan de kennis kan worden overgedragen. Dat laatste is ook een gevaarlijk probleem. Er wordt te weinig jeugd gemotiveerd om de techniek in te gaan. Het is niet stoer als je met vuile handen thuiskomt vindt men. Dat het enorm bevredigend en uitdagend is om iets te maken, waarbij soms je handen vuil worden wordt niet goed uitgelegd aan de jeugd.

Is het mijn probleem?

Ik hoef mezelf geen zorgen te maken. Ik ben techneut en die worden steeds schaarser dus steeds meer gewild. Ik heb kennis die andere niet hebben dus ik word vanzelf steeds meer waard. Natuurlijk, als ik wil dat mijn bedrijf blijft bestaan, heb ik goed opgeleide mensen nodig, maar wat als ik er op enig moment gewoon mee wil stoppen? Dan hoef ik nu niet te investeren in mensen toch? Daarnaast loop ik het risico dat als ik iemand goed heb opgeleid hij weggekaapt wordt door iemand die nog meer geld biedt, en dat wordt steeds erger.

Deel van de oplossing

De industrie moet laten zien hoe leuk het is om techneut te zijn door tours in hun bedrijven te geven. Ik kwam vroeger overal met mijn vader en vond het geweldig om techneuten aan het werk te zien. Nu kun je dat wel online zien, maar het is echt toch anders als je in de herrie staat en de geur van de machines en producten opsnuift. Ook zou de industrie hun eigen of zelfs externe techneuten moeten motiveren om hun kennis op scholen te delen. Spreek met een technische school af dat je elke maand een techneut een dag ‘les laat geven’ in de vorm van een project of ‘masterclass’. Dat is leuk voor de leerlingen en voor die techneut. Dat kost tijd en dus geld maar het motiveert de jeugd enorm.

Oproep

Voor hoofd technische diensten of projectleiders de schone taak om aan hun leidinggevenden duidelijk te maken dat er extra geld vrijgemaakt moet worden voor opleiden. Zeker bedrijven die techneuten nodig hebben, zoals de maakindustrie. Zij moeten zich realiseren dat zij nú moeten investeren in de opleiding van techneuten! Ook al is dat niet hun eigen personeel!

Wil je eens verder brainstormen? Laat het mij weten. Ik denk graag in oplossingen en niet in problemen!

Ferry Balvert