Soms kan het moeilijk zijn om de voor de hand liggende automatiseringen op een werkvloer te zien. Tenslotte geldt vaak: als het werkt, waarom zou je het dan veranderen? Maar in de praktijk blikt dat veel processen een stuk efficiënter kunnen. Om deze optimalisatieslagen op te sporen, helpt het om een frisse blik in te schakelen. Dat heeft vele voordelen, maar ik heb er hieronder 5 voor je opgesomd.

Tunnelvisie voorkomen

Als je jaren bij een bedrijf werkt, krijg je een soort tunnelvisie. Je ziet de dingen niet meer vanuit een breder perspectief, en dat kan leiden tot problemen. Daarom is het belangrijk om actief te blijven kijken naar wat er gebeurt in jouw markt. Een monteur die op verschillende plekken komt, heeft allerlei inzichten die kunnen helpen om de automatisering te verbeteren.

De oorzaak van het probleem

Er gaan regelmatig dingen fout in een machine, maar het kortstondig oplossen van het probleem pakt de oorzaak niet aan. Het werkt juist het ontdekken van de oorzaak tegen. Dan is er een frisse blik nodig om ernaar te kijken die de achterliggende fout probeert op te sporen en op te lossen. Door de juiste vragen te stellen wanneer een foutmelding zich voordoet, kunnen de onderliggende oorzaken worden opgespoord en opgelost. Stel vragen zoals:

  • wanneer doet het probleem zich voor?
  • Onder welke omstandigheden doet het probleem zich voor? Een specifieke tijd? Een bepaalde operator?
  • Wat voor foutmelding geeft de machine aan

Benieuwd naar een anekdote uit de praktijk? Lees onze blog ‘Het is krom en geel maar geen banaan‘.

Ander perspectief

“Iedereen wist dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist.” Als je met een frisse blik ergens naar kijkt, hoef je niet precies  te weten hoe en wat. Maar diegene ziet sneller een oplossing. Soms is het goed om een buitenstaander te betrekken bij de automatisering, omdat deze met een ander perspectief kan kijken naar de situatie en sneller tot nieuwe inzichten kan komen.

Nieuwe informatie

Als je naar beurzen gaat, met vakgenoten praat of vakbladen leest, kom je vanzelf achter nieuwe ontwikkelingen. Het kan zijn dat je iets hebt gemist of dat er nieuwe technologieën zijn die je kunt toepassen in je automatisering. Door jezelf te voorzien van nieuwe informatie en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, verfris je constant je blik én maak je je automatiseringen beter en efficiënter.

Diepgaande kennis

Inzicht en weten wat er mogelijk is, helpt natuurlijk ook. Door diepgaande kennis te hebben van je automatisering, kun je beter inschatten wat je kunt verbeteren en waar je de grootste winst kunt behalen. Daarnaast kun je met die kennis ook beter overleggen met leveranciers en specialisten om tot de beste oplossingen te komen.

Bekijk de mogelijkheden van onze diensten of lees meer over het ontstaan van F.B.I. op onze ‘over ons’ pagina.